Amsterdam Kookt, maar mist de passie

Dit weekend stond  het foodfestival Amsterdam Kookt op de NDSM-werf in Amsterdam op het programma van Foodhunting. Dit gloednieuwe festival met een aanzienlijke line-up van foodtrucks moesten we natuurlijk met een bezoek vereren. Dat schept verwachtingen. De grote vraag is natuurlijk of Amsterdam Kookt zich als nieuwkomer kan onderscheiden van het instituut De Rollende Keukens dat ieder jaar in het Amsterdamse Westerpark gehouden wordt.

Locatie

Het festivalterrein van Amsterdam Kookt ligt op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Alles wat daar op dit moment georganiseerd wordt is een instant succes. Ook bij Amsterdam Kookt (1e editie!) worden de bezoekers met busladingen, excuus veerpontladingen, afgeleverd aan de noordkant van het IJ. Het festival beslaat de hele NDSM-werf en dat zorgt ervoor dat er ruimte is voor veel foodtrucks.

Amsterdam Kookt heeft in zijn totaliteit veel weg van een festival in de traditionele zin. Dit vanwege het afschermde terrein (toegang wel gratis), controle bij de ingang op meegebrachte etenswaren, de aanbevolen looproutes, de muntverkoop en de centrale terrassen. Hierdoor oogt alles als een geheel, maar zorgt het er ook voor dat alles wel erg op elkaar gaat lijken, Sterker nog: volgens mij is de hele set-up van muziekfestival Damaris een week eerder gewoon hergebruikt. Een beetje eenheidsworst dus (om in foodtermen te spreken).

Line-up

Amsterdam Kookt is net als Rollende Keukens een groot festival met veel eetkarren en veel bezoekers. Hoewel ik een aantal bekende wagens zie, valt het me op dat er ook veel professionele foodtrucks staan die ik nog niet op de Rollende Keukens heb gezien. Dat zegt dus veel over het aantal foodtrucks dat er momenteel in den lande rondrijdt. Toch ben ik helaas niet erg onder de indruk van de aanwezige foodtrucks. Er zitten aardige concepten tussen, maar niet iets waarvan ik denk: snel, munten halen, ik kan niet wachten! De enige ‘foodtruck’ waar ik echt enthousiast van werd was de grote barbecue met speenvarken van Stacks. De heren van Stacks stonden daarbij ondertussen een heel varken voor het publiek te ontbenen. Kijk, daar kom ík nou voor naar een foodfestival!

Het publiek dat op Amsterdam Kookt rondloopt lijkt bovendien niet specifiek voor het eten te komen, maar komt er meer om gezien te worden en elkaar te ontmoeten. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar als foodhunter kom je toch vooral voor bijzonder eten naar een foodfestival. Het eten vind ik trouwens behoorlijk prijzig. Een muntje kost je €2,50 en de meeste hapjes kosten minstens twee muntjes. Niet dat het streetfood op de Rollende Keukens erg goedkoop is, maar met muntjes op Amsterdam Kookt ben je nog veel duurder uit.

Weinig passie

Al met al vond ik de eerste editie van Amsterdam Kookt gezellig, maar wel wat tegenvallen. Het festival had weinig nieuws te bieden ten opzichte van Rollende Keukens en alles voelde wat plichtmatig aan. Hoewel de Rollende Keukens ook groot en massaal festival is, proef je daar veel meer de liefde en passie voor eten. Amsterdam Kookt is vooral een goede gelegenheid om in het zonnetje biertjes te drinken op de NDSM-werf met een foodtruckfestival als alibi.

koken & tafelen algemeen

2 reacties

Leave A Reply