Bapao met een vulling van gehakt

Bapao’s met een vulling van gehakt

Iedereen kent de diepgevroren broodjes bapao wel uit de vriezer van de supermarkt. Met van die vulling die meestal gemaakt is van een onbestemd vleesmengsel van kip, rund of varken. Deze broodjes op zich best te eten na een avond stappen, maar echt lekker vind ik ze niet.

Daarom maak ik zo nu en dan zelf een grote hoeveelheid broodjes bapao en vries deze in. Ze zijn ze supermakkelijk te maken en zo heb je er weer een paar maanden katervoer op voorraad. Maar ook als je geen kater hebt zijn deze zelfgemaakte bapao’s een traktatie. Bijvoorbeeld als borrelhapjes tijdens een feestje.

Vulling

Bapao’s komen van oorsprong uit Vietnam en Indonesië zijn gestoomde deegbroodjes met een lekkere vulling. De bapao’s kunnen werkelijk allerlei soorten vulling bevatten, het is maar net je waar je zin in hebt. Je kunt ze vullen met vlees, maar ook met een lekkere vegetarische vulling. Zo vulde ik een tijdje geleden mijn bapao’s met mijn zelfgemaakte kimchi. Deze keer vul ik ze met half-om-half gehakt.

Deeg

Voor de bapao’s kun je speciaal bapaodeeg gebruiken (dit is extra fijn meel), maar ik gebruik gewone patentbloem en dat werkt prima. Nadat je de bapao’s hebt gevuld en dicht hebt gemaakt moet je ze gaan stomen. Hiervoor zijn speciale stoommandjes verkrijgbaar bij de toko. Als je geen stoommandje hebt kun je ook een vergiet op een grote pan met water zetten en deze afdekken met een deksel.

Benodigdheden

  • stoommandje (of vergiet)
  • bakpapier

Ingrediënten

Voor circa 8 stuks (of 16 kleinere)

Voor het deeg

  • 375 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 175 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel suiker

Voor de vulling

  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1,5 eetlepels hoisinsaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 kleine theelepel 5-kruidenpoeder
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • Rood pepertje, fijngesneden

Bereidingswijze

  1. Start met het maken van het deeg, want dat moet een half uurtje rijzen. Meng de gist en het suiker door het lauwwarme water totdat alles is opgelost. Giet het geheel dan bij de bloem en meng goed. Kneed goed totdat je een mooi stevig deeg hebt. Zet het deeg circa 30 minuten weg op een warme plaats om te  rijzen.
  2. Maak intussen het gehaktmengsel. Fruit de ui aan en voeg de knoflook en het gehakt toe. Bak alles rul en zorg dat er geen grote stukken gehakt overblijven. Voeg vervolgens de lente-ui en de overige ingrediënten toe en bak even mee. Zet het vuur uit en laat het gehaktmengsel wat afkoelen.
  3. Knip uit het bakpapier vierkantjes van +- 10×10 centimeter. Verdeel het deeg in bolletjes van circa 60 gram (of 30 gram, als je kleinere wilt). Maak bolletjes van het deeg en druk ze plat met je handen zodat je mooie schijfjes hebt. Doe daar een schep van het gehaktmengsel op en vouw het broodje als een zakje dicht met je vingers. Het is even uitproberen hoeveel vulling je er op moet doen om de bapao goed dicht te kunnen vouwen. Leg de bapao met de vouwzijde op een stukje bakpapier.
  4. Stoom de bapao’s in batches gaar in het stoommandje. De bapao’s worden wat groter, dus leg ze niet te dicht tegen elkaar aan. De bapao’s zijn na een paar minuten gaar.

Eet smakelijk!

Tip 1: bapao’s zijn goed in te vriezen. Handig is om dit afzonderlijk te doen in kleine plastic zakjes. Dan kunnen ze zo in de magnetron als je ze uit de vriezer haalt.

Tip 2: Zelfgemaakte chilisaus! Broodjes bapao zijn natuurlijk het lekkerst met chilisaus. Die kant-en-klare uit de fles is prima, maar probeer het vooral ook eens met eigengemaakte chilisaus. Die is nog veel lekkerder.

Leave A Reply