Bistro Zuidlande (Amsterdam)

Enige tijd geleden stond er een zeer positieve recensie in het Parool over restaurant Zuidlande (eindcijfer een 9!). De Volkskrant ging er daarna ook eten en was echter wat minder enthousiast. Aangezien ik sinds kort vlak bij Bistro Zuidlande woon, was het natuurlijk de hoogste tijd om dit restaurant zelf eens aan een onderzoek te onderwerpen.

Eenvoud en echte smaken

Zuidlande omschrijft haar eigen eten op de website als ‘gemaakt met passie en eenvoud, echte smaken’. Dat klinkt mooi, maar legt de lat ook hoog. Eenvoud in de keuken is namelijk prachtig, maar wanneer het niet goed is uitgevoerd, is de scheidslijn met een teleurstelling erg dun. De menukaart ziet er goed uit en geeft mij in ieder geval het gevoel dat het lastig is om te kiezen (I like!). Naast de kaart om bieden ze iedere dag ook een aantal dagspecials. Het restaurant is niet heel groot en eenvoudig en neutraal ingericht. Helemaal niet erg, maar ook niet heel spannend.

Bloedworst

coquilles en bloedworst

Coquilles en bloedworst bij restaurant Zuidlande

Zelf ben ik geen bijzonder grote liefhebber van bloedworst. Echter, in een goed restaurant kan ik er toch wel altijd van genieten. De kwaliteit van bloedworst is wat mij betreft een graadmeter van de kwaliteit van de keuken. Ik startte daarom met gebakken bloedworst en coquilles. Een gerecht zonder toeters en bellen, dus de bloedworst had niets om zich achter te kunnen te verschuilen. En dat was gelukkig ook niet nodig: een lekker stuk gebakken bloedworst met daarop een drietal goed gebakken coquilles. Deze werden geserveerd in een fijne dressing van azijn en koriander. Het enige minpunt was dat de bloedworst een tikkie flauw was, maar gelukkig stond er zout op tafel.

Herfstig

Mijn hoofdgerecht was een mooi gebakken stuk parelhoen (filet en bout). Nou neem ik eigenlijk nooit kip (of een kipachtige) in een restaurant (want = niet echt spannend), maar de omschrijving van de omlijsting van de parelhoen deed me overstag gaan: geserveerd met eendenlever en een saus van truffel en paddenstoelen. Dit gerecht voldeed helemaal aan mijn verwachtingen. De hoen was goed bereid, lekker sappig en mails, en het gerecht had een volle smaak en het luxe gevoel dat je krijgt bij het eten van truffel, eendenlever en paddenstoelen (ik eet dit niet dagelijks namelijk). Wel een wat herfstig gerecht voor juni, maar ach, het weer is natuurlijk ook wat herfstig.

Proof of the pudding

Een andere graadmeter om te zien of je met een goed restaurant te maken hebt is de moelleux. Een moelleux is een versgebakken chocoladecakeje dat van binnen nog vloeibaar is. Wanneer je de moelleux opensnijdt hoort de chocola er langzaam uit te stromen. Ik nam dus de moelleux als proof of the pudding. En ja hoor, hij was nog lekker zacht van binnen.

De bediening was erg vriendelijk en attent en dat zorgde er, samen met het lekkere eten, voor dat we een leuke avond uit hadden. Wat mij betreft een aanrader als je een gezellige avond uit wilt en lekker wilt tafelen.

Wat at ik?

Voor:

Gebakken bloedworst met coquilles in met een dressing van azijn en koriander

Hoofd:

Gebakken parelhoen met eendenlever en saus van truffel en paddenstoelen, pastinaakpuree

Na:

Chocolade moelleux

Adresgegevens

Bistro Zuidlande
Nova Zemblastraat 586
Amsterdam
http://www.bistro-zuidlande.nl/

Print pagina
7.8 Bistrowaardig
  • Eten 8.5
  • Bediening 8
  • Entourage 7
  • Verrassend 7.5
  • Prijs/kwaliteit 8

About Author

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen

Leave A Reply