Boeuf Bourguignon: een Franse klassieker voor de herfst

Boeuf Bourguignon

Het is niet meer te ontkennen: het is weer herfst. En hoewel de bladeren van de bomen vallen en het weer lekker hele dagen regent is daarmee ook de tijd voor de stevige happen weer aangebroken. Zoals jullie wellicht weten ben ik niet vies van een stoofschoteltje op zijn tijd en een klassieker in dit genre is toch we de Boeuf Bourguignon. Langszaam gegaard runderstoofvlees in rode wijn met uien en wortel. Je zult in kookboeken en op internet allerlei recepten van Boeuf Bourguignon vinden en allemaal zullen ze wat verschillen. Het is maar net waar je zin in hebt.

Hoewel je wel even de tijd moet nemen om het gerecht te bereiden (stooftijd circa 3 uur) is het een gerecht dat bij een gezellig etentje met vrienden de show kan stelen. Dit is nou typisch zo’n gerecht dat de dag na het maken nog lekkerder is. De smaken hebben zich namelijk nog verder kunnen ontwikkelen. Het gerecht kun je op vele manieren opdienen, zoals bijvoorbeeld met gekookte aardappels of stokbrood (maar zelfs met pasta is het stiekem ook heel lekker… niet doorvertellen aan de Italianen en de Fransen).

Benodigdheden

Zware (gietijzeren) pan met een dikke bodem

Bereidingstijd

Circa 3,5 uur, waarvan 3 uur stooftijd

Ingrediënten

  • 750 gram runderstoofvlees (bijvoorbeeld riblappen)
  • 2 el bloem
  • Olijfolie
  • 500 ml stevige rode wijn
  • 300 ml runderbouillon
  • 150 gram spekblokjes
  • 1 tl suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 grote el tomatenpuree
  • Grof gemalen peper
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 12 kleine sjalotjes
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • Bosje peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • Champignons naar smaak

Bereiding

Snij het rundvlees in flinke blokken en meng door de bloem (tip: vul een plastic zak met de bloem en doe de stukken vlees erin en schud goed). Verhit de olie in de pan en bak het vlees op hoog vuur kort aan doet deze is dichtgeschroeid. Haal uit de pan en doe de spekblokjes, ui, knoflook, laurierblaadjes, peper, kruidnagels, tijn, rozemarijn en peterselie in de pan en bak alles kort. Voeg de wijn, het water, de tomatenpuree en de suiker toe en menggoed. Doe het rundvlees terug in de pan en laat het geheel nu langzaam garen tot het vlees boterzacht is (circa 3 uur). Bak de champignons even kort in een koekenpan. Voeg de champignons toe circa 20 minuten voordat je gerecht klaar is. Strooi er vlak voor het opdienen peterselie overheen.

Print pagina

1 reactie

Leave A Reply