Caesar salade met zelfgemaakte croutons

Zo nu en dan heb je na een etentje of feestje nog wat oud (stok)brood over. Zonde om weg te gooien, want je kunt er nog allerlei lekkere dingen mee doen. Eerder publiceerde ik al het recept voor panzanella, een heerlijke Toscaanse broodsalade, om je oude brood in te verwerken. Vandaag deel ik het recept voor een verrukkelijke en makkelijk te maken caesar salade met jullie waarin je ook je oude brood kwijt kunt. In de vorm van zelfgemaakte croutons!

Ceasar salade of caesar salade?

Ik moet toegeven dat ik altijd even moet nadenken of het nou ceasar salade is of caesar salade. De tweede variant is de juiste: caesar salade. En de salade is niet vernoemd naar de Romeinse keizer Julius Ceasar, maar naar de geestelijk vader van de salade. Het recept voor de caesar salad werd uitgevonden door Italiaans-Amerikaanse chef Caesar Cardini.

Het originele recept voor caesar salade bestaat uit slechts zes ingrediënten: romaine sla, knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, ei en Worchestershire-saus. In de loop van de tijd zijn ontzettend veel varianten op zijn salade gemaakt, met toevoegingen zoals ansjovis, kipfilet of bacon. Hoewel de originele ingrediënten ook in mijn variant zitten, wijk ook ik met mijn versie wel af van het originele recept. Ik heb wat aanpassingen gedaan die ik zelf lekker vind en ik deel het recept graag met jullie.

Caesar salade met croutons, ei, ansjovis en Parmezaanse kaas

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten
Benodigheden: blender of staafmixer

Ingrediënten

Voor de salade

  • 2 of 3 kropjes bindsla (Romainesla)
  • 2 eieren, hardgekookt
  • stuk Parmezaanse kaas, geraspt
  • 8 ansjovisfilets

Voor de dressing

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 50 ml kraanwater
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel Worchestershire-saus
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 teentje knoflook, geperst

Voor de croutons

  • stuk oud (wit)brood, zoals stokbrood of Turks brood
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • scheut olijf- of zonnebloemolie

Bereidinswijze

  1. Kook de twee eieren in ongeveer 7 minuten totdat ze hardgekookt zijn.
  2. Start het maken van de dressing. Doe alle ingrediënten, behalve de olie en het water, in een de beker van je staafmixer of in een blender. Zorg dat er een mooie egale substantie ontstaat en er geen grote stukken meer in zitten. Voeg vervolgens in etappe de olie toe in een straal terwijl de staafmixer of blender aanstaat. Het mengsel zal steeds dikker worden en gaat op mayonaise lijken. Omdat we een meer vloeibare dressing willen, voeg je in etappes vervolgens ongeveer 50 milliliter water toe tot je een mooie vloeibare dressing hebt.
  3. Zet de dressing even weg en begin met de croutons. Snij het brood in kleine blokjes van ongeveer 1 vierkante centimeter. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de geplette knoflook toe. Laat de olie op temperatuur komen en voeg vervolgens de broodblokjes toe. Bak de croutons totdat ze mooi goudbruin zijn en kieper ze op een bord met een velletje keukenpapier.
  4. Snij de sla in stukken en leg ze in een grote schaal. Meng de helft van de dressing door de sla.
  5. Serveer de salade nu op de borden en maak de salade verder af: schaaf ruim Parmezaanse kaas over de salade en strooi daarover de plakjes gekookte ei, gescheurde stukjes ansjovis en de croutons. Giet als laatste het restant van de dressing over de salade.
  6. Serveer de salade direct, zodat de croutons lekker knapperig blijven. Eet smakelijk!
Print pagina

About Author

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen

Leave A Reply