Café restaurant Hoogendam – Een vuurdoop. En een fantastische keuken

Update: chefkok Ricardo van Ede kookt niet meer in dit restaurant. Ik heb nog niet kunnen testen of dit van invloed is op de kwaliteit van de gerechten.

De laatste tijd schieten de nieuwe restaurants als paddenstoelen uit de Amsterdamse grond. Veel van deze restaurants hebben het koken met pure, eerlijke, regionale, en eenvoudige hoog in het vaandel staan. Een goed uitgangspunt, want waarom zou je moeilijk doen met middelmatige producten als het veel beter kan met goede eenvoudige ingrediënten? Café Restaurant Hoogendam bij het Westerdok in Amsterdam is een nieuw restaurant met deze filosofie. Deze belofte van een pure en eerlijke keuken is natuurlijk niet bepaald uniek, dus de uitvoering van de gerechten moet dus het verschil maken.

Vuurdoop

Op de avond dat wij kwamen eten bij Hoogendam was het restaurant nog maar drie dagen geopend. En met een zojuist losgebarsten Sail 2015 voor de deur mag je toch wel van een ware vuurdoop spreken. Als wij binnenkomen is het nog tamelijk rustig in het restaurant, maar het loopt al snel behoorlijk vol. Ook het terras zit vanwege Sail en het mooie weer helemaal vol. Bij nieuwe restaurants is het voor het personeel natuurlijk altijd even zoeken naar een goede routine en café restaurant Hoogendam is hier geen uitzondering op. Sterker nog: na een behoorlijk valse start (we moeten bijna een half uur wachten op een fles witte wijn zonder dat deze wordt opengemaakt en ingeschonken, geen wijnkoeler en nog steeds niets gehoord over het menu) staan we bijna op om naar huis te gaan. Nadat we dit bij een andere dame uit de bediening melden, geeft zij ons helemaal gelijk en belooft zij om ons de rest van de avond te bedienen. We beginnen de avond letterlijk weer opnieuw en het gaat nu wel goed. En gelukkig maar dat we zijn gebleven.

Inrichting

Hoogendam is een behoorlijk groot restaurant op de plek waar eerder een meubelzaak heeft gezeten. De zaak is daarom volledig verbouwd tot restaurant. Ik kan niets anders zeggen dan dat het goed gelukt is om zo’n grote ruimte om te toveren tot een prettig en sfeervolle omgeving. Een plek die uitermate geschikt is om met een grotere groep vrienden of familie samen te gaan eten. Het meest opvallend is de grote open keuken waarachter chefkok Ricardo van Ede druk bezig is met zijn keukenbrigade. Prettig is ook om weer eens in een modern restaurant te eten waarin het meubilair gewoon uniform is (dus geen oud en ongelijk meubilair uit een school, kantoor of uit de inboedel van je oma). De akoestiek is nog wel een punt van aandacht, want door de grote oppervlakte en de hoge plafonds is het met veel mensen wel erg gehorig.

Eten

Schol

Schol bij cafe restaurant Hoogendam

Vanwege het feit dat ze net open waren en vanwege Sail voerden ze nog niet hun normale kaart, maar bood Hoogendam een apart Sailmenu aan. We konden kiezen uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee nagerechten. Gelukkig klonken deze gerechten allemaal heerlijk dus was de beperkte keus voor ons helemaal geen probleem. Over het eten kan ik duidelijk zijn: gelukkig maar dat we zijn gebleven, wat hebben we genoten.

Als voorgerecht namen we een heerlijke burrata met vers zomerfruit en basilicum. Nou kan ik sowieso wel warmlopen voor een lekkere burrata, maar eentje met zomerfruit had ik nog nooit gehad. Het romige van de de kaas en het friszure van het fruit gaan bijzonder goed samen. Dit gerecht is een goed voorbeeld van een tamelijk eenvoudig gerecht dat leunt op uitstekende ingrediënten,

Als hoofdgerecht bestellen we de schol met bruine boter, ratte aardappelen, dopererwten, kappertjes, kapucijners en spinazie (voor slechts €18,-!). De perfect gebakken schol bedekt bijna het hele bord en ligt bovenop de fantastisch klaar gemaakte groentes. Het is een gerecht waarbij de vis en de groente het allerbeste in elkaar naar boven halen. Ik heb zelden zo van de eerste tot de laatste hap (en er waren nogal wat happen) genoten als deze avond.

Gelukkig hebben we ons dus over laten halen door de sympathieke dame uit de bediening om te blijven. Sterker nog: we komen vast en zeker nog een keer terug naar café restaurant Hoogendam, al wachten we nog wel even een paar weken tot de bediening helemaal op dreef is. De prijzen van dit restaurant zijn heel netjes en ik ben heel benieuwd of de andere gerechten op de kaart ook van dit niveau zijn. In dat geval hebben we een hotspot te pakken.

Adresgegevens

Café Restaurant Hoogendam
Westerdoksplein 10 – 12
1013AZ Amsterdam
http://www.caferestauranthoogendam.nl

Print pagina
7.8 Mjam!
  • Eten 9
  • Bediening 6
  • Entourage 7,5
  • Verrassend 8
  • Prijs/kwaliteit 9

About Author

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen

Leave A Reply