Éclairs met zelfgemaakte banketbakkersroom

Nou ben ik zelf eigenlijk niet zo’n liefhebber van desserts, dat was je misschien ook al een beetje opgevallen als je door foodhunting.nl bladert. Ik eet namelijk veel liever een flink voorgerecht en hoofdgerecht. Maar zo nu en dan moet je toch een lekkere afsluiter van je diner maken als je gasten krijgt. Vandaar dat ik, geïnspireerd op de huidige éclair trend, aan het bakken van éclairs ben geslagen.

De klassieke éclair is een soort langwerpige moorkop die gevuld is met slagroom of banketbakkersroom en daarna gedoopt in een laagje chocolade. Er zijn uiteraard veel smaakvarianten op de éclair met allemaal lekkere vullingen en toppings, maar ik ben voor de klassieker gegaan.

Iedereen die wel eens een moorkop of soesjes heeft gebakken weet dat de scheidslijn tussen een daverend succes en een faliekante mislukking flinterdun is: krijg je een mooi luchtig resultaat dat je goed kunt vullen of hou je een massieve klomp deeg over dat zo de vuilnisbak in kan. Of je bent de held van de avond of de schlemiel… In mijn geval was het resultaat gelukkig erg geslaagd, dus daarom durf ik het recept wel met jullie te delen!

Ingrediënten (voor ongeveer 10 stuks)

Voor het deeg

  • 100 gram gezeefde bloem
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram roomboter
  • 4 eieren

Voor de banketbakkersroom

  • 3 eidooiers
  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 50 gram suiker
  • 25 gram bloem

Voor de gesmolten chocolade

  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Het deeg

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met het maken van de éclairs.

Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

Roer het deeg met een houten lepel een aantal minuten constant door totdat het deeg gaar is. Je merkt dat het deeg een soort bal wordt. Het is voor het eindresultaat heel belangrijk dat je het deeg lang genoeg bakt.

Haal de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen en voeg één voor één de eieren toe en meng dit goed met een spatel.

Doe het deeg in een spuitzak en spuit mooie strepen van ongeveer 10 centimeter lang (en ongeveer 2 centimeter breed) op een bakplaat met bakpapier of anti-aanbakfolie.

Bak de éclairs ongeveer 25 minuten in de oven. Doe de oven in de tussentijd niet open, anders zakken de éclairs in!

De banketbakkersroom

Als je éclairs in de oven staan kun je beginnen met de banketbakkersroom. Dit is heel snel gemaakt en het resultaat is heerlijk.

Doe de eidooiers met de bloem en een klein scheutje melk in een kom en klop dit tot een glad mengsel.

Kook de melk met de vanille en de suiker. Zet het gas uit als de melk kookt en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel. Blijf goed roeren zodat het ei niet stolt.

Doe het mengsel terug in de pan en breng het weer aan de kook. Kook dit circa 5 minuten totdat je een lekker dik mengsel hebt. Zet het gas uit en laat de room afkoelen.

Vullen van de éclairs

Maak een paar gaatjes aan de onderkant van de eclairs. Vul de spuitzak met de banketbakkersroom en spuit de room in de eclairs.

Smelt de chocolade au-bain-marie en doop de éclairs er in zodat de bovenkant met een mooi laagje chocolade is bedekt. Leg de éclairs vervolgens op een bakplaat zodat de chocolade hard kan worden.

En dan natuurlijk lekker snel opeten!

 

1 reactie

  1. Lieve Arnoud,

    Wat waren je éclairs heerlijk! Ziet er allemaal heel goed uit. Wil je mijn recepten nog hebben?

    Groetjes,
    Nisha

Leave A Reply