10x opvallende foodtrends voor 2017

Je bent weer helemaal op de hoogte met deze 10 foodtrends voor 2017 op een rijtje.

Je bent weer helemaal op de hoogte met deze 10 foodtrends voor 2017 op een rijtje.

Zo, ik ben weer terug van mijn tripje naar het hoge noorden en het jaar kan wat mij betreft nu echt beginnen. Ik heb er in ieder geval weer zin in om er een mooi jaar van te maken met lekker eten en goede recepten. Tijd dus om eens vooruit te gaan kijken wat ons te wachten staat in 2017. Wat zijn de foodtrends voor dit nieuwe jaar?

Hoewel we natuurlijk bakken vol met trends op ons bordje krijgen, heb ik voor jou een mooi lijstje samengesteld van dingen die het volgens mij helemaal gaan worden in 2017. Sommige trends zijn trouwens al enigszins zichtbaar op dit moment, maar zullen exploderen in nieuwe jaar. Andere trends uit het lijstje liggen nog wat meer onder de oppervlakte en gaan dit jaar zichtbaar worden.

Zie hier mijn top 10 opvallende foodtrends voor 2017

1. Zure smaken: azijn, melkzuur (fermenteren), tamarinde

Het afgelopen jaar stond al in het teken van inmaken en fermenteren. Zuur zorgt ervoor dat verse ingrediënten lang houdbaar blijven. Vaak word hierbij azijn aan de verse ingrediënten toegevoegd of er ontstaat op natuurlijke wijze melkzuur door fermentatie (zoals bijvoorbeeld bij kimchi). We zijn inmiddels dus aardig gewend geraakt aan zure smaken en deze trend zet zich in 2017 gewoon keihard door. Het wordt zogezegd dus weer een zuur jaar. Zure ingrediënten zoals tamarinde, zure bessen en sumak, gaan het helemaal maken in de keuken van 2017.

2. New Nordic cuisine

De nieuwe Nordic cuisine is een verzamelnaam voor gerechten uit Scandinavië, waarbij de seizoenen en lokaal geproduceerde en verse ingrediënten centraal staan. Deze trend kennen we in Nederland natuurlijk ook en ik verwacht dat de nieuwe Nordic keuken daarom ook keihard zal aanslaan in Nederland. Veel ingrediënten uit de nieuwe Nordic keuken zijn hier namelijk ook goed te verkrijgen zijn en de gerechten ook goed passen binnen de Nederlandse seizoenen (al zijn de winters hier natuurlijk wat minder koud). Zie ook het artikel: 3x kookboeken over de new Nordic cuisine.

3. Wildplukken

Weten wat je eet en de seizoenen volgen. De next step in deze wat oudere trend is het wildplukken van kruiden en paddestoelen. Lekker op stap met een bioloog of gewoon een boekje op zoek naar dat ene speciale kruid waarmee je jouw signature dish kunt upspicen. Je kunt de klok er dus op gelijkzetten dat er doden en gewonden gaan vallen door verkeerd geplukte kruiden en paddestoelen.

4. Open keukens en de chefs table

Konden we al jaren recht in de keuken van de McDonalds en de Burger King kijken hoe ons eten werd klaargemaakt, zo kunnen we tegenwoordig ook in steeds meer restaurants in de keuken kijken. Alleen is het nu heel hip om naar het roestvrijstaal te kijken. De koks in actie zijn tegenwoordig de hoofdrolspelers in een avondvullend toneelstuk. Ook zien we in 2017 steeds meer bereidingen aan tafel ter meerdere glorie van het showelement. Toppunt van meekijken met de chef is de chefs table in de keuken. Al bekend van een aantal toprestaurants, maar ook steeds vaker te boeken bij de wat betaalbare restaurants.

5. Bier/spijs combinaties & de biersommelier

Het combineren van wijn en eten is al langer een bekend fenomeen. De wijn versterkt de smaak van het eten en andersom. Het komende jaar zal echter ook in het teken staan van de aandacht voor bier- en spijscombinaties. Dit natuurlijk als gevolg van het explosief gestegen aanbod in bijzondere biertjes met hele interessante smaken. Het combineren van deze biertjes met lekkere gerechten gaat het dus helemaal worden. En daar komt de biersommelier kijken: de man of vrouw met kennis van zaken die de bier- en spijscombinatie bedenkt. Zouden er in 2017 als restaurants komen met een biersommlier in dienst?

6. Restaurantmaaltijd thuis laten bezorgen

Eind 2016 was deze ontwikkeling al goed waarneembaar in Amsterdam, maar in 2017 zal dit alleen maar verder groeien: een restaurantmaaltijd bij je thuis laten bezorgen. Geen zin of tijd om te koken? Een goede restaurantmaaltijd voor thuis wordt de nieuwe standaard. In 2017 zullen waarschijnlijk steeds meer restaurants hun diensten gaan aanbieden via bezorgdiensten als Uber, Deliveroo en Justeat. En de bezorgdiensten zullen ook verder uitbreiden binnen Nederland. En dan natuurlijk heel hip alles per fietskoerier bezorgd.

7. Alles gepulled: van pulled duck tot pulled tofu

Was 2016 het jaar van de pulled pork en hier en daar de pulled duck, dan wordt 2017 dat we werkelijk alles uit elkaar gaan trekken en op een broodje serveren. Dit gaat waarschijnlijk tot keiharde excessen leiden dat we zelfs producten die niet te pullen vallen gaan pullen.

8. Minder vlees, meer vega: flexitariërs in opkomst

In november en december deed ik mee met de VleesVrije maand van Collaction. Om een lang verhaal kort te maken: vleesvrij eten is echt niets voor mij, dus dat gaat het in 2017 ook zeker niet worden. Maar een aantal dagen in de week geen vlees vind ik eigenlijk wel heel prettig heb ik gemertd. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook erg goed voor de creativiteit in de keuken. Ook in restaurants zie je steeds meer dat groente een hoofdrol krijgt op de menukaart. 2017 wordt volgens mij het jaar dat steeds meer mensen minder vlees gaan eten: de opkomst van de flexitariër.

9. Buns

Iedereen kent de bapao’s uit de diepvries van de supermarkt voor na het stappen. Lekker vol met een ondefinieerbaar vleesmengsel. In 2017 maakt het ultieme katervoedsel de stap naar het hippere segment. Dan heten ze trouwens niet meer bapao’s, maar buns. Het blijven overigens gewoon gestoomde broodjes, maar dan gevuld met verse ingrediënten en lekker vlees.

10. Poké Bowl

De Poké bowl is een gerecht uit Hawaii en de poké bowl (je spreekt het uit als poh-kay) bestaat voornamelijk uit rijst en gemarineerde vis en (knapperige) groente zoals sojabonen, rode kool, avocado en lente-uitjes. Eigenlijk is het een soort sushi in een kom. Gezien de huidige hype rond fitgirls en –boys zal de pokébowl in 2017 mateloos populair worden. De eerste Poké restaurants zijn al gesignaleerd en met de trend van restauranteten thuis laten bezorgen zal dit alleen maar meer worden.

Ik ben heel benieuwd hoe deze trends zich dit jaar zullen ontwikkelen. Wat zijn volgens jou onvermijdelijke foodtrends voor 2017? Laat ze hieronder achter in de comments!

Check nu ook de foodtrends voor 2018 uit!

Print pagina

Leave A Reply