Foodhunting bezoekt… Butcher’s Heaven

Het seizoen van de foodfestivals is weer losgebarsten en het is dus kiezen waar je wel en niet naar toe gaat. Naast de inmiddels klassieke festivals met foodtrucks, zie je steeds meer ‘niche’ festivals oppoppen rond een specifiek thema. Het nagelnieuwe foodfestival Butcher’s Heaven van chefkok Julius ‘Green Egg’ Jaspers is er zo een. Plaats van handeling: de centrale markthal van Amsterdam (11 & 12 juni 2016).

Foodhunting bezocht het nieuwe foodfestival Butcher's Heaven in Amsterdam. Vlees en het slagersambacht stonden centraal tijdens dit festival.

Vlees en het slagersambacht stonden centraal tijdens het festival.

Butcher’s Heaven: vlees en slagersvak

Bij Butcher’s Heaven, de naam doet het al vermoeden, staan vlees en het slagersambacht centraal. Met name de belofte op de website dat er demonstraties zouden zijn waarin o.a. varkens uitgebeend zouden worden, deed mij besluiten een kijkje te gaan nemen. Eindelijk een festival waar niet te benauwd gedaan wordt over een botje of randje vet aan het eten. Op het festival zijn naast workshops en demonstraties bovendien een groot aantal Amsterdamse restaurants vertegenwoordigd die een speciaal vleesgerecht in de aanbieding hadden.

Genieten en gloeiende kolen

Samen met Bas van BA Photographics (voor de gezelligheid, een gedeelde passie voor kluiven en natuurlijk voor de foto’s) stonden wij op dag zaterdagmiddag dus strak om 12.00 uur voor de deur om te kijken wat voor (laten we in slagerstermen spreken) vlees we in de kuip hebben met Bucher’s Heaven. Struikelend over de Green Eggs werd bij binnenkomst al snel duidelijk dat het festival door een aantal grote partijen werd gesponsord. Daar kun je natuurlijk principieel tegen zijn, maar als ze mooie producten leveren kun je dat ook gewoon accepteren en ervan genieten. Dus zijn we maar een lekker speciaalbiertje gaan halen bij de bar van sponsor Brand.

Foodhunting bezocht het nieuwe foodfestival Butcher's Heaven in Amsterdam. Vlees en het slagersambacht stonden centraal tijdens dit festival.

Flink stuk vlees aan de haak.

Met het biertje in de hand konden we zo aanschuiven bij een hele mooie demonstratie varken uitbenen van horeca-slager Gertjan Kiers en een drietal jonge talentvolle slagers. Dit zijn nou zaken waarvoor ik, naast lekker eten natuurlijk, naar een foodfestival kom!

Ribeye grillen bij  de BBQ School

Zoals het echte foodhunters betaamt hadden we het programma van Butcher’s Heaven al even doorgenomen en hadden we

ons meteen ingeschreven voor de beperkt beschikbare masterclass ‘steak grillen’ bij de BBQ School onder leiding van Jeroen Hazebroek. Na de demonstratie uitbenen konden we ons dus direct melden bij de BBQ-school waar een hele mooie ribeye van 250 gram voor ons klaarlag en acht Green Eggs al roodgloeiend klaar stonden. Na een korte uitleg konden van Jeroen konden we onze ribeye op het groene ei leggen. Nou had ik nooit gewerkt met een Big Green Egg, maar het resultaat was (in slechts 6 minuten!) echt formidabel.

Foodhunting bezocht het nieuwe foodfestival Butcher's Heaven in Amsterdam. Vlees en het slagersambacht stonden centraal tijdens dit festival.

Het resultaat mocht er wezen: een heerlijke ribeye medium-rare gegaard met een mooie Jim Beam-saus.

Foodhunting bezocht het nieuwe foodfestival Butcher's Heaven in Amsterdam. Vlees en het slagersambacht stonden centraal tijdens dit festival.

Onze ribeye klaar voor de green egg tijdens de workshop steak grillen bij de BBQ School.

Nadat we de ribeye soldaat hadden gemaakt stortten we ons op de overige foodstalletjes van bekende en minder bekende restaurants. Ik moet zeggen dat de kwaliteit van het eten gemiddeld stukken hoger ligt dan bij het gemiddelde foodtruckfestival. Alle gerechten waren bereid op de Green Egg. Zo aten wij o.a oosterse eendenborst (BBQ TEAM LETZ), broodje pulled pork (Southern Dutch BBQ), lemon chili roasted chicken wings (Bord’eau). En ja, dan zit je eigenlijk wel vol. Zie instagram voor de eet-foto’s!

Conclusie

Conclusie is dat we met Butcher’s Heaven een goed nieuw foodfestival rijker zijn waar het niet alleen om eten draait, maar ook het maken ervan. Wij hebben heerlijk gegeten en ons uitstekend vermaakt. Zeer terecht dat het slagersvak en goed vlees op deze manier de aandacht krijgt die het verdiend. Op dit festival waren vlees en BBQ min of meer synoniem, een prima combi. Een festival om volgend jaar weer in de gaten te houden!

+ demonstraties
+ workshops (bijv. worst maken)
+ locatie (centrale markthal Amsterdam)
+ kwaliteit eten is erg goed

– veel BBQ-rook binnen (het plafond is hoog, maar er staan ook veel BBQ’s)

Dank!

Nogmaals dank aan BA Photographics voor de foto’s en de schitterende nabewerking ervan! http://ba-photographics.weebly.com/

Print pagina

2 reacties

Leave A Reply