Pho – gezonde Vietnamese noedelsoep met kip

Soms heb ik door de week een paar dagen achter elkaar dat ik heel weinig tijd heb om te koken. Nou heb ik best wel een paar lekkere snelle happen in mijn trukendoos, maar het kan geen kwaad om daar steeds nieuwe recepten daaraan toe te voegen. Deze keer is dat Pho. De bekende Vietnamese noedelsoep die ontzettend lekker en gezond is, vol met verse ingrediënten.

Hoewel ik Pho (je spreekt het ongeveer uit als Fah) schaar onder de snelle maaltijd voor door de week, moet ik er wel bij zeggen dat Pho enige voorbereidingstijd nodig heeft om de bouillon te trekken (ongeveer twee uur). Maar omdat je de bouillon voor de Pho in enorme hoeveelheden kunt maken en in kunt vriezen, kun je het snel serveren op dagen dat je weinig tijd hebt. Slim toch?!

De bouillon van de Pho is eigenlijk hét geheime ingrediënt van de Pho en je zult allerlei varianten op deze bouillon tegenkomen. Ieder Vietnamees restaurant en iedere Vietnamese familie heeft haar eigen recept. Ook de toppings kun je zelf lekker samenstellen. Je serveert de Pho in grote kommen met rijstnoedels en daarbovenop allerlei lekker verse ingrediënten zoals koriander, rode peper en rode ui. Je kunt zelf natuurlijk lekker variëren met andere versie ingrediënten. Pho is trouwens zowel heerlijk in de winter als het koud is als ook in de zomer als het warm is.

Pho – gezonde Vietnamese noedelsoep met kip

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: ongever 2 uur

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 4 kippenbouten of 8 kipdrumsticks, zonder vel
  • 5 liter water
  • 1 grote uit, ontveld en doormidden gesneden
  • 1 stuk gember van 200 gram, geschild en in de lengte in tweeën
  • 15 stuks steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 15 gram zeezout
  • Vissaus, naar smaak
  • Platte rijstnoedels, +- 75 gram per persoon

Voor het garneren op het bord:

  • Rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in dune ringetjes gesneden
  • Rode ui, dungesneden
  • Lente-uitjes, in ringetjes gesnedend
  • Koriander, gehakt
  • Limoen, in partjes
  • Taugé
  • Zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Vul een grote pan met 5 liter water en breng deze aan de kook. Doe de kip in de pan en breng het water weer aan de kook en zet het vuur daarna zachtjes.
  2. Grill intussen de stukken ui en de gember op een hoog voor in de grillpan.
  3. Voeg de ui, de gember, de kruiden, de suiker en het zout toe aan laat het geheel een uurtje pruttelen op een laag vuur.
  4. Haal de kip uit de pan en laat deze wat afkoelen totdat je het vlees van de botten kun halen. Trek het vlees in stukken. Doe de botten weer terug in de pan en laat dit nog 30 minuten koken op laag vuur.
  5. Verwijder de botten en andere vaste stukken uit de bouillon (bijv. met een schuimspaan of zeef). Breng de bouillon nu op smaak met een scheut vissaus.
  6. Kook nu de rijstnoedels tot ze bijna gaar zijn en spoel ze af onder koud water.
  7. Vul de borden met een hoopje rijstnoedels en leg daarbovenop wat stukken kip, rode ui, chilipeper, lente ui, taugé en koriander.
  8. Schenk de bouillon nu in de borden totdat alles onderstaat. Top het gerecht af met een partje limoen.
  9. Eet smakelijk!
Print pagina

Leave A Reply