Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus

Polpette di pane al sugo

Polpette di pane al sugo
Polpette di pane al sugo

In Italië is een goede maaltijd niet compleet zonder dat je start met een tafel vol met overheerlijke antipasti. Antipasti is de verzamelnaam van allerlei kleine hapjes en gerechtjes die je met de hele tafel deelt. Een gerechtje noem je een antipasto (enkelvoud). Vaak bestaat de antipasti uit lekkere vleeswaren, vis , brood, kaas, ingelegde groente en olijven. Hoewel wij geen fan zijn van het populaire shared dining, kun je ons voor een tafel vol antipasti ons gerust wakker maken. Vandaag het recept voor gefrituurde broodballetjes in tomatensaus.

Gefrituurde broodballetjes

Als wij vrienden op bezoek hebben en we Italiaans koken dan zorgen we er daarom altijd voor dat we met lekkere antipasti beginnen. Mooi glaasje wijn erbij en de avond kan al haast niet meer mislukken. Onlangs maakten we voor vrienden hele simpele, maar ontzettend lekkere gefrituurde broodballetjes in tomatensaus: polpette di pane a; sugo. Dit gerecht komt van oorsprong uit het zuiden van Italië (Puglia en Basilicata). Vorig jaar leerden we dit gerechtje maken tijdens onze taal- en cultuurcursus in het Zuid-Italiaanse Matera.

De polpette di pane kun je heel goed van tevoren maken. Juist als je ze een paar uur laat liggen in de tomatensaus trekken de smaken extra goed door. Gebruik voor de tomatensaus het liefste de smaakvolle San Marzano tomaten uit blik.

Print pagina
Print recept
Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus
Dit is een antipasti recept voor simpele, maar ontzettend lekkere gefrituurde broodballetjes in tomatensaus: polpette di pane. Dit gerecht komt van oorsprong uit het zuiden van Italië (Puglia en Basilicata).
Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus - Polpette di pane al sugo
Prep Tijd 10
Kook Tijd 15
Porties
4 personen
Ingrediënten
Voor de balletjes
  • 200 gram droog wit broodkruim (of van oud wit brood zonder korst, of met panko broodkruim)
  • 40 gram Pecorino geraspt
  • 40 gram Parmigiano geraspt
  • 200 ml melk zoveel als nodig
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje Olijfolie
Voor de saus
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 eetlepels peterselie
  • scheut Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
Prep Tijd 10
Kook Tijd 15
Porties
4 personen
Ingrediënten
Voor de balletjes
  • 200 gram droog wit broodkruim (of van oud wit brood zonder korst, of met panko broodkruim)
  • 40 gram Pecorino geraspt
  • 40 gram Parmigiano geraspt
  • 200 ml melk zoveel als nodig
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje Olijfolie
Voor de saus
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 eetlepels peterselie
  • scheut Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus - Polpette di pane al sugo
Instructies
Voor de balletjes
  1. Meng het broodkruim met de melk en de andere ingrediënten voor de balletjes. Kneed alles goed door elkaar. Als de balletjes te droog zijn, voeg dan nog wat melk toe. Is het mengsel wat te vochtig, voeg dan nog wat broodkruim toe.
  2. Draai mooie balletjes van het mengsel ter grote van een kleine bitterbal.
  3. Verwarm een flinke laag ollie in een pannetje en bak/frituur de balletjes goudbruin. Laat de balletjes even uitlekken
Voor de saus
  1. Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de tomaten uit blik, de knoflook en de peterselie toe. Breng aan de kook en laat het een aantal minuten op middelhoog vuur pruttelen. De saus is klaar als het lekker is ingekookt. Breng op smaak met wat zout en peper.
  2. Doe de tomatensaus in een schaal en voeg de broodballetjes toe. Zorg dat de balletjes helemaal bedekt zijn onder de saus. Dien direct op of laat nog even staan om de smaken verder door te laten trekken.
  3. Buon appetito!

Leave A Reply