Melanzane alla Parmigiana

In onze biologische groentetas zaten afgelopen week drie aubergines. Daar kun je allerlei lekkere dingen mee maken. Met name in de Midden-Oosterse keuken weten ze er bijvoorbeeld wel raad mee. Je kunt er bijvoorbeeld baba ganoush, gegrilde auberginepuree met o.a. tahin, mee maken. Of heerlijke gegrilde aubergines met granaatappel en karnemelksaus van Yotam Ottolenghi. Maar wist je dat ook in het zuiden van Italië veel met aubergine wordt gekookt? Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het Siciliaanse melanzane alla Parmagiana.

Melanzane alla Parmigiana

Een paar jaar geleden was ik op vakantie op Sicilië. Het is een bijzonder eiland omdat de cultuur, architectuur en keuken echt anders zijn dan in de rest van Italië. Dit komt met name omdat het eiland vanwege haar strategische ligging de afgelopen honderden jaren door verschillende volkeren is gekoloniseerd. Kolonisten uit Noord-Afrika, Griekenland, de Arabische wereld en door de Noormannen drukten allemaal hun stempel op het eiland en dus ook op de lokale keuken. Melanzane alla Parmigiana is een daarmee een typisch Siciliaans gerecht dat je in andere regio’s in Italië niet zo snel tegen zult komen. In ieder geval: de beste melanzane eet je op Sicilië.

Helaas kun je niet altijd naar Sicilië voor een lekkere melanzane, dus maak ik dit gerecht af en toe zelf als ik de tijd heb. Het is namelijk best wel een bewerkelijk gerecht, maar een die de inspanning meer dan waard. Je moet de aubergine namelijk eerst in dunne plakken snijden en deze met zout bestrooien en minimaal een uur laten staan om vocht uit de aubergines te trekken. De plakken aubergines moet je daarna eerst bakken of grillen voordat je ze kunt gebruiken. Ik vind dit een leuk klusje, maar wel op een moment dat je wat tijd hebt.

Melanzane is eigenlijk verder heel makkelijk te maken en je bouwt het op als een soort lasagne waarbij de aubergine de lasagnebladen zijn. Het gerecht is heel goed voor te bereiden als je eters krijgt. In dat geval pas je gewoon de hoeveelheden ingrediënten aan in onderstaand recept. Neem dan natuurlijk ook een wat grotere ovenschaal.

 

Print pagina
Print recept
Melanzane alla Parmigiana
Melanzane alla Parmigiana is een typisch Siciliaans gerecht dat je in andere regio's van Italië niet zo snel tegen zult komen. De beste melanzane eet je natuurlijk op Sicilië, maar met dit recept voor Melanzane alla Parmigiana haal je Sicilië een stukje dichterbij!
Parmigiana alla melanzane
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
2 personen
Ingrediënten
  • 3 stuks aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 tenen Knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 bollen mozzarella Je kunt het beste buffelmozzarella nemen
  • 1 hand verse basilicum in stukjes gescheurd
  • Olijfolie
  • Parmezaamse kaas geraspt
  • Peper en zout Naar smaak
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
2 personen
Ingrediënten
  • 3 stuks aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 tenen Knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 bollen mozzarella Je kunt het beste buffelmozzarella nemen
  • 1 hand verse basilicum in stukjes gescheurd
  • Olijfolie
  • Parmezaamse kaas geraspt
  • Peper en zout Naar smaak
Parmigiana alla melanzane
Instructies
  1. Snij de aubergine in lengte in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Ik gebruik hier zelf altijd een mandoline voor, zodat je heel mooie dunne plakken krijgt.
  2. Leg de aubergineplakken in laagjes in een kom of vergiet en strooi tussen iedere laag een wat zeezout (wees niet te zuinig met het zout. Je wast het er later toch van af). Laat de aubergine minimaal een uur staan, zodat het vocht er uit kan trekken.
  3. Maak de tomatensaus door de knoflook te persen en deze kort in wat olijfolie te bakken. Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en doe de oregano erbij. Roer goed en laat langzaam pruttelen totdat de saus lekker dik is. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
  4. Spoel de aubergineplakken goed af (anders wordt je gerecht te zout) en dep ze droog tussen twee theedoeken. Verwarm een grillpan en smeer de plakken met een kwastje in met wat olijfolie. Grill de aubergines aan beide zijdes totdat ze mooie bruine strepen hebben.
  5. Snij de mozzarella in blokjes en scheur de basilicumblaadjes in iets kleinere stukjes.
  6. Verwarm de oven op 175 graden. Nu ga je de parmigiana alla melanzane opbouwen. Begin met een dunne laag tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een laag aubergine. Schep wat tomatensaus op de aubergine en spreid dit dun uit. Verdeel hiervoer wat mozzarellablokjes en basilicum. Dek vervolgens af met een laag aubergine en herhaal hetzelfde liedje totdat de ingrediënte op zijn en de ingrediënten op zijn. Dek af met een laag aubergine en wat tomatensaus. Rasp nu naar smaak wat Parmezaanse kaas over de ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.
  7. Eet smakelijk!

Leave A Reply