Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus (spaghetti meatballs)

6K

Na de feestdagen ben ik even helemaal klaar met de uitgebreide diners. We hebben de afgelopen dagen heerlijke dingen gegeten zoals gebraden kalkoenbout, vitello tonnato, beef wellington en zelfgemaakte cassatine siciliane. Na al die overdaad heb ik nu gewoon het meeste zin in een eenvoudige, smaakvolle en snelle maaltijd. Daarom maak ik deze keer spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, oftewel spaghetti meatballs of spaghetti con polpette al sugo.

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Spaghetti met gehaktballetjes (spaghetti meatballs)

Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus in een Italo-Amerikaanse uitvinding. De pasta is naar verluid ooit ontstaan in New York aan het begin van de 20e eeuw dankzij immigranten uit Italië. Je vindt spaghetti meatballs daarom standaard op de kaart van Italiaanse restaurants in de VS, maar dus niet vaak in Italië. Hoewel spaghetti met gehaktballen van oorsprong dus niet een niet een klassiek Italiaans recept is, zijn er in de Italiaanse keuken wel gerechten te vinden waarbij kleine gehaktballetjes met pasta worden gegeten. Deze variant met spaghetti en wat grotere gehaktballetjes is wel typisch Amerikaans, maar inmiddels dus ook gewoon een keiharde klassieker.

Zowel kinderen als volwassen zijn dol op dit gerecht. Spaghetti meatballs is bovendien hartstikke makkelijk te maken op een doordeweekse avond. Binnen een half uur heb je namelijk een heerlijk bordje dampende pasta voor je neus met zelfgemaakte gehaktballetjes.

Vegetarische gehaktballetjes

Als je geen vlees eet, dan kun je de zelfgemaakte gehaktballen natuurlijk gewoon vervangen door een goede (kant en klare) vegetarische variant. Zelf maken we daarvoor vaak gebruikt van vegetarisch gehakt, dat min of meer hetzelfde te verwerken is als ‘gewoon’ gehakt. Je kunt de rest van het recept dus gewoon aanhouden als je het vlees vervangt.

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂

Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus - 4

Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus (Spaghetti meatballs)

Zowel kinderen als volwassen zijn dol op dit gerecht. Spaghetti met gehaktballen (spaghetti meatballs) is bovendien hartstikke makkelijk te maken op een doordeweekse avond. Binnen een half uur heb je namelijk een heerlijk bordje dampende spaghetti voor je neus met zelfgemaakte gehaktballetjes. Niveau: makkelijk
4 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 30 gram broodkruim of panko
  • 300 gram varkensgehakt
  • 1 vers varkenworstje van 150 gram
  • 25 gram Parmigiano of Pecorino geraspt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel peterselie
  • snuf geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • snuf zout en peper
  • 2 eetlepels (chili-)olijfolie

Pasta

  • 300 gram spaghetti of andere lange dunne pasta

Tomatensaus

  • 500 m; tomaten passata
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • Snuf zout en peper

Instructies
 

  • Hak de broodkruimels fijn in een keukenmachine of gebruik de panko broodkruimels. Doe de het broodkruim in een schaal.
  • Snij de worst open en haal het worstvlees uit het vel. Trek het worstvlees uit elkaar. Doe het worstvlees, het gehakt, de geraspte parmigiano, het ei, de peterselie, de oregano, een snuf nootmuskaat en peper en zout (naar smaak) in de schaal bij de broodkruimels.
  • Meng goed en maak vervolgens met natte handen gehaktballetjes van het gehaktmengsel ter grote van kleine bitterballen.
  • Verhit een scheut (chili-)olijfolie in een koekenpan waar alle balletjes in passen en bak ze rondom bruin. Ik gebruik zelf altijd chili-olijfolie voor wat extra pit.
  • Voeg de tomaten passata en het water toe aan de pan met gehaktballetjes. Voeg vervolgens de oregano en peper en zout toe en roer dit goed door. Je kunt voor wat extra pit natuurlijk nog wat chilipoeder toevoegen aan de saus.
  • Laat het mengsel op een laag vuur circa 20 minuten pruttelen, zodat de saus wat kan inkoken en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Roer af en toe even door.
  • Kook intussen de pasta gaar op de gebruikelijke wijze.
  • Meng de pasta met de gehaktballen in de pan en serveer in een grote schaal. Strooi er nog wat gehakte verse peterselie overheen.
  • Eet smakelijk! Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen!
Trefwoord hoofdgerecht, pasta
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close