Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Na de feestdagen ben ik even helemaal klaar met de uitgebreide diners. We hebben de afgelopen dagen heerlijke dingen gegeten zoals gebraden kalkoenbout, vitello tonnato, beef wellington en zelfgemaakte cassatine siciliane. Na al die overdaad heb ik nu gewoon het meeste zin in een eenvoudige, smaakvolle en snelle maaltijd. Daarom maak ik deze keer spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus (spaghetti con polpette al sugo).

Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus in een Italo-Amerikaanse uitvinding. De pasta is naar verluid ooit ontstaan in New York aan het begin van de 20e eeuw dankzij immigranten uit Italië. Je vindt het gerecht daarom standaard op de kaart van Italiaanse restaurants in de VS, maar dus niet vaak in Italië. Hoewel spaghetti met gehaktballen van oorsprong dus niet een niet een klassiek Italiaans recept is, zijn er in de Italiaanse keuken wel gerechten te vinden waarbij kleine gehaktballetjes met pasta worden gegeten. Deze variant met spaghetti en wat grotere gehaktballetjes is wel typisch Amerikaans, maar inmiddels dus ook gewoon een keiharde klassieker.

Zowel kinderen als volwassen zijn dol op dit gerecht. Spaghetti met gehaktballen is bovendien hartstikke makkelijk te maken op een doordeweekse avond. Binnen een half uur heb je namelijk een heerlijk bordje dampende spaghetti voor je neus met zelfgemaakte gehaktballetjes.

Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂

Print pagina
Print recept
Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus (Spaghetti con polpette al sugo)
Zowel kinderen als volwassen zijn dol op dit gerecht. Spaghetti met gehaktballetjes is bovendien hartstikke makkelijk te maken op een doordeweekse avond. Binnen een half uur heb je namelijk een heerlijk bordje dampende spaghetti voor je neus met zelfgemaakte gehaktballetjes. Niveau: makkelijk
Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus - 4
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
  • 30 gram broodkruim of panko
  • 300 gram varkensgehakt
  • 1 vers varkenworstje van 150 gram
  • 25 gram Parmigiano of Pecorino geraspt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel peterselie
  • snuf geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • snuf zout en peper
  • 2 eetlepels (chili-)olijfolie
Pasta
  • 300 gram spaghetti of andere lange dunne pasta
Tomatensaus
  • 500 m; tomaten passata
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • Snuf zout en peper
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
4 personen
Ingrediënten
Gehaktballetjes
  • 30 gram broodkruim of panko
  • 300 gram varkensgehakt
  • 1 vers varkenworstje van 150 gram
  • 25 gram Parmigiano of Pecorino geraspt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel peterselie
  • snuf geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • snuf zout en peper
  • 2 eetlepels (chili-)olijfolie
Pasta
  • 300 gram spaghetti of andere lange dunne pasta
Tomatensaus
  • 500 m; tomaten passata
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • Snuf zout en peper
Spaghetti met gehaktballen in tomatensaus - 4
Instructies
  1. Hak de broodkruimels fijn in een keukenmachine of gebruik de panko broodkruimels. Doe de het broodkruim in een schaal.
  2. Snij de worst open en haal het worstvlees uit het vel. Trek het worstvlees uit elkaar. Doe het worstvlees, het gehakt, de geraspte parmigiano, het ei, de peterselie, de oregano, een snuf nootmuskaat en peper en zout (naar smaak) in de schaal bij de broodkruimels.
  3. Meng goed en maak vervolgens met natte handen gehaktballetjes van het gehaktmengsel ter grote van kleine bitterballen.
  4. Verhit een scheut (chili-)olijfolie in een koekenpan waar alle balletjes in passen en bak ze rondom bruin. Ik gebruik zelf altijd chili-olijfolie voor wat extra pit.
  5. Voeg de tomaten passata en het water toe aan de pan met gehaktballetjes. Voeg vervolgens de oregano en peper en zout toe en roer dit goed door. Je kunt voor wat extra pit natuurlijk nog wat chilipoeder toevoegen aan de saus.
  6. Laat het mengsel op een laag vuur circa 20 minuten pruttelen, zodat de saus wat kan inkoken en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Roer af en toe even door.
  7. Kook intussen de pasta gaar op de gebruikelijke wijze.
  8. Meng de pasta met de gehaktballen in de pan en serveer in een grote schaal. Strooi er nog wat gehakte verse peterselie overheen.
  9. Eet smakelijk! Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen!

Leave A Reply