Restaurant Apostrof is veel meer dan een buurtrestaurant

Restaurant Apostrof

Op de plek waar de afgelopen jaren buurtrestaurant PS te vinden was, zit sinds kort het nieuwe restaurant Apostrof. Een bistro met de Franse keuken als uitgangspunt. Natuurlijk de uniek in zijn soort, maar wel altijd erg lekker indien de gerechten goed zijn uitgevoerd. Hoog tijd dus om eens een vorkje te gaan prikken in dit nieuwe etablissement aan de Planciusstraat in Amsterdam (vlakbij het Haarlemmerplein).

Hoe zitten we erbij?

Het restaurant zelf lijkt qua inrichting nog gedeeltelijk op haar voorganger PS, maar het restaurant heeft heel duidelijk een mooie make-over gehad. Hierdoor ziet restaurant er weer wat moderner en frisser uit. Herkenbare ingrediënten van de Franse bistro, zoals wit tafellinnen en het houten meubilair, ontbreken uiteraard niet. Omdat het zulk mooi weer is eten we de eerste gangen van ons diner op het terras. Toen het wat frisser werd zijn we toch maar naar binnen verhuist. Zo konden we meteen de sfeer binnen proeven.

De menukaart

We kwamen natuurlijk niet alleen voor de inrichting. Er moest natuurlijk ook gegeten worden. Apostrof heeft gelukkig een hele mooie overzichtelijke menukaart waar je kunt kiezen uit een 3-, 4- of 5-gangenmenu (€35,-, €43,- en €50,-). Voor iedere gang heb je de keus uit twee of drie gerechten. Met zulke lekkere dingen op de kaart is het zelfs van zo’n beknopte kaart lastig kiezen. Wij gingen daarom voor het 4-gangenmenu en kozen de eerste twee gangen allebei een ander gerecht, zodat we meer gerechten konden zien en proeven. De menukaart bevat trouwens opvallend veel goeduitziende gerechten met vis en ook de vegetariër komt hier aan zijn/haar trekken.

Wat aten we?

Rauwe langoustine gazpacho

Voorgerecht van rauwe langoustine met gazpacho

Vooraf bestelden we de rauwe langoustine met avocado en gazpacho dressing en de terrine van varkensschouder. Beide gerechten zagen er goed uit en smaakten ook zo. Het gerecht met de langoustine had in mijn ogen wel beter Gazpacho met rauwe langoustine kunnen heten: de verhouding tussen de langoustine en de dressing lag namelijk precies andersom, De terrine van varkensschouder was echt een typisch Frans plakje comfort food: heerlijk sappig en smaakvol, iets dat niet altijd vanzelfsprekend is.

Als tweede gang smulden wij van een heerlijke volle bisque met Hollandse garnalen en rode poon. Ook de vegetarische minestronesoep met tomatenbouillon en ravioli was een schot in de roos. Ongelooflijk dat er zoveel tomatensmaak aan een bijna kleurloze vloeistof kan zitten!

Bisque met rode poon en Hollandse garnalen

Tussengerecht bisque met rode poon en Hollandse garnalen

Voor het hoofdgerechten bestelden mevrouw L. en ik allebei de ‘captains diner’. Dit gerecht is, volgens mij, nu al de signature dish van dit restaurant in de korte tijd dat ze open zijn. Het gerecht bestaat uit snoekbaars met buikspek, kapucijners en piccalilly. Dit alles losjes gebaseerd op het gerecht dat de vader van de chef altijd op het schip klaarmaakte, zo werd ons verteld. Deze captains diner is echt een aanrader. Een klein puntje van aandacht is dat ik de kapucijners eigenlijk een beetje heb gemist in dit gerecht. Dit waren drie dotjes groene puree, maar tegenover de andere volle smaken viel het helaas wat weg.

De bediening

We werden bediend door een tweetal aardige dames die ons goed verzorgden en fijn uitlegden wat we voor ons op het bord hadden liggen. Attent ook en toen wij twijfelden over de fles wijn die wij wilden bestellen, mochten we ze allebei even proeven. Dat is toch service!

N.B.: mocht je bij Apostrof gaan eten, dan is de Viognier (ik ben even de naam vergeten) een echte aanrader. Wat een fantastische wijn en smaakt bij alle gangen!

Conclusie

Wij komen zeker nog een keertje terug. Wat mij betreft laat Apostrof duidelijk zien dat het meer in zijn mars heeft dan een buurtrestaurant. En dat moet ook wel op die plek, want de locatie net achter het spoor bij het Haarlemmerplein, is voor velen niet een plek waar je per toeval langskomt. Dan moet je het vooral hebben van een aanbeveling van een bekende. Bij deze dus!

Adres

Restaurant Apostrof
Planciusstraat 49
1012 Amsterdam
06 24918611

http://www.apostrofamsterdam.nl

Leave A Reply