Review Happyhappyjoyjoy – lekker eten, maar wel veel concept

Zo nu en dan opent er een restaurant in Amsterdam waar het in de eerste dagen al ramvol zit (o.a. met tout hip amsterdam). Restaurant Happyhappyjoyjoy aan de Bilderdijkstraat in Oud-West is zo’n plek. Dat is in dit geval misschien ook niet zo verwonderlijk, aangezien Julius ‘Big Green Egg’ Jaspers (“bekend van TV”) de grote man achter het restaurant is. Het concept, waarbij Aziatisch streetfood het uitgangspunt is, is een goed idee maar misschien ook wel meteen de achilleshiel…

Inrichting

Het restaurant is behoorlijk groot, maar door de slimme inrichting heb je dat helemaal niet door. De bar is namelijk het hart van de zaak waaromheen de tafels staan opgesteld.  Je kunt eten aan de hoge tafels met barkrukken of aan een van de lage tafels met banken langs de muur. Het geheel is ingericht rond het thema Azië/Asian streetfood. De interieurontwerper heeft hier knap werk geleverd, want het is gelukt om de zaak een moderne Aziatische sfeer mee te geven, zonder daarbij teveel in clichés te vervallen.

Het eten

De kaart staat zoals gezegd vol met kleine gerechtjes uit alle hoeken van Azië, maar komen wel vooral uit Vietnam, China en Thailand (helaas geeft de menukaart niet altijd aan uit welk land de gerechten komen). We besluiten om telkens een ronde gerechtjes te bestellen, zodat we per keer kunnen kijken waar we zin in hebben. De gerechtjes worden na elkaar geserveerd, maar er zit soms wel heel erg veel tijd tussen. Het lijkt erop dat ze deze soms helemaal vergeten zijn (dit gebeurde helaas een paar keer), dus moesten we de bediening even erop attenderen. Dat is vast nog de nieuwigheid.

Gelukkig waren de gerechten het wachten waard en eigenlijk zonder uitzondering lekker en smaakvol. Het ene gerecht was wat interessanter dan het andere, maar waren allemaal goed op smaak en klaargemaakt met goede ingrediënten. Wij proefden onder andere de Bun Cha Meatballs (Vietnamese gehaktballetjes), de Sechuan Crispy Shredded beef (aanrader!), Shanghai Soy Duck (eend met sojasaus) en de 5-spiced pork (varkensbuik met 5 kruidenpoeder). Als dessert is de Ricepudding met gekarameliseerde ananas trouwens een echte aanrader. Naast een keur aan Aziatische gerechten was er trouwens ook een mooie lijst Aziatische biertjes waar uit gekozen kon worden, zoals Bintang, Singha en Tsingtao.

De kaart geeft als suggestie dat 3 à 4 gerechten gelijkstaan aan een normale maaltijd. Dit klopt inderdaad, want wij bestelden elk drie gerechten en een toetje.

Net iets te veel concept

Dat streetfood helemaal 2015 is, en zeker Aziatisch straateten,  is natuurlijk niet te missen. Ook shared dining, oftewel het met elkaar delen van kleine gerechtjes, is heel erg ‘anno nu’. Happyhappyjoyjoy combineert deze twee slim tot een wel heel gelikt concept. Het concept is mooi gelukt, want ook aan de details is gedacht (iedereen die wel een in Azië is geweest zal het herkennen). Denk hierbij aan de heftig geurende vochtige doekjes (citroen!), de plastic eetstokjes en het plastic rekje op tafel met de sausjes.

Hoewel de zaak er van binnen mooi uit ziet, het eten lekker is en de bediening hier en daar nog wat onhandig maar vriendelijk, heb ik toch het gevoel dat er deze avond nog iets schuurt. Er mist iets waar ik de vinger in eerste instantie moeilijk op kan leggen, maar dan opeens door heb: het restaurant is allemaal iets te veel concept. Natuurlijk ga je voor een authentieke Aziatische ervaring naar Azië en niet naar Happy Happy Joy Joy, maar zelfs met dat in het achterhoofd is eigenlijk alles in het restaurant tamelijk nietszeggend en inwisselbaar. Het gevaar dat op de loer ligt bij dergelijke concepten is dat ze verwateren en niet mee veranderen (zoals de menukaart). Ik ben heel benieuwd of het lukt om het concept van Happyhappyjoyjoy scherp te houden en zelfs aan te scherpen.

Eigenaar Julius Jaspers belichaamde wat dit betreft mijn onderbuikgevoel perfect: hij stond deze avond niet in de keuken als chefkok, maar liep de hele avond door het restaurant als ondernemer. Hij las zijn eigen menukaart om te kijken wat er op stond en genoot overduidelijk van zijn nieuwe mooie stek. Vast en zeker dromend van de opening van een volgend filiaal van Happyhappyjoyjoy…

N.B. Wat erg slim en sympathiek was dat we in ruil voor feedback vijfentwintig procent korting kregen op de rekening. Het zorgde er in ieder geval ook voor dat we makkelijker accepteerden dat nog niet alles helemaal geolied verloopt.

Adresgegevens

Happyhappyjoyjoy
Bilderdijkstraat 158
1053 LC Amsterdam
www.happyhappyjoyjoy.asia

6.9 Aardig
  • Eten 8
  • Bediening 6
  • Entourage 7.5
  • Verrassend 6,5
  • Prijs/kwaliteit 7

2 reacties

Leave A Reply