Snelle Franse stoofpot met bonen, kool en spekjes

0
Franse stoofpot met kool, bonen en spekjes

Franse stoofpot met kool, bonen en spekjes

Zoals jullie wellicht weten krijg ik al jaren iedere week een Proef Vitatas vol met biologische groentes. Iedere week is het een verrassing wat er in zit, maar de tassen volgen uiteraard in grote lijnen wel de seizoenen. Zo knagen we de laatste tijd regelmatig aan een spitskooltje. Meestal gaat de spitskool linea recta in een lekkere roerbak of groente curry, maar onlangs heb ik er een heerlijke Franse stoofpot mee klaargemaakt.

Boerenkeuken

Dit stoofpotje is echte comfort food en is ideaal als je iets hartverwarmends wilt eten in de herfst en winter. En niet onbelangrijk: het staat binnen een half uurtje op tafel! Het gerecht is gebaseerd op de robuuste Franse boerenkeuken en heeft een heerlijke volle smaak. Als je het gerecht niet met stukjes worstvlees maakt (zoals ik), kun je het ook heel goed serveren met een lekker stukje vlees of vis. Om de sappen niet te verspillen, raad ik je aan om er een lekker stuk (stok)brood bij te serveren.

Recept Snelle Franse stoofpot met bonen, kool en spekjes

Voor 2 personen, bereidingstijd circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 ui, in ringen
  • 3 stengels bleekselderij, dunne plakjes
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 spitskool, in dunnen sliertjes
  • scheutje witte wijn (optioneel, wel erg lekker)
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1 blik flageolet bonen (of anders cannelinibonen)
  • 2 lekkere varkensworstjes, zonder vel en in stukjes

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in de pan en bak de spekjes aan
  2. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee totdat de ui glazig is. Als je een scheutje wijn wilt toevoegen, doe je dat nu. Laat de wijn wat verdampen.
  3. Doe de fijngesneden spitskool in de pan en voeg meteen ook de tijm toe.
  4. Als de spitskool wat is geslonken voeg je de bouillon, de flageolets (bonen) en de stukjes worstvlees toe.
  5. Dek de pan af en laat op een laag vuurtje sudderen totdat de groentes en de stukjes worst gaar zijn. Het is lekker als de groentes nog een heel klein beetje een bite hebben.
  6. Dien op met een lekker stuk brood

Bon appétit!

Print pagina
Share.

Over de auteur

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen