Superzachte pork belly

21.1K

Wij houden ervan om, net als veel Italianen, uitgebreid te tafelen op zondag. Zo af en toe koken wij in het weekend daarom een uitgebreide maaltijd voor onze vrienden. Hier kunnen we dan met een goed glas wijn samen genieten van een goede maaltijd. Hoewel het eten belangrijk is, gaat het vooral ook om de gezelligheid en het ontmoeten. Een van de favoriete gerechten die we wel eens hebben klaargemaakt is deze superzachte pork belly, oftewel langzaam gegaarde varkensbuik. We geven je hieronder het recept!

Pork belly (varkensbuik)

In Nederland zijn we niet bekend met het bereiden van varkensbuik of pork belly. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Engeland en Italië is dit heel anders. We eten bij ons misschien af en toe een speklapje op de barbecue, maar dan houdt het wel op. Echte kookliefhebbers en bbq fanaten weten natuurlijk wel beter, want met varkensbuik kun je heerlijke gerechten maken. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij het recept van onze Porchetta di Arricia. Ok, varkensbuik is misschien niet het meest gezonde stuk van het varken, maar misschien wel het lekkerste!

Pork belly - boterzacht van binnen met knapperige korst
Pork belly – boterzacht van binnen met knapperige korst

Waar koop ik varkensbuik?

Je kunt je stuk varkensbuik gewoon kopen bij je slager. Wel is het slim om je pork belly alvast bij de slager te bestellen in de hoeveelheid die jij nodig hebt. Goed gesorteerde slagers hebben in principe altijd wel stukken varkensbuik liggen, maar vervelend als het er toch niet is op het moment dat jij het nodig hebt. Je kunt pork belly ook heel goed (en vaak ook voordeliger) bestellen bij een online slager (tip!).

Varkensbuik met Siciliaanse caponata
Heerlijke Siciliaanse caponata. Door het zuurtje een mooi tegenwicht voor de vette varkensbuik

Wat serveren bij pork belly?

Deze geroosterde varkensbuik kun je fantastisch combineren met een Siciliaanse caponata. Caponata komt oorspronkelijk van Sicilië en is een bijgerecht van gemarineerde, iets zoetzure groente. Het lichtzure past ontzettend goed bij het vettige van de langzaam gegaarde varkensbuik. Ook een lekkere frisse spinaziesalade met geroosterde tomaten past er lekker bij. Als dessert kun je denken aan bijvoorbeeld citroen tiramisu met rood fruit of een lekkere panna cotta.

Buon appetito!

Pork belly - boterzacht van binnen met knapperige korst

Superzachte pork belly

Met dit recept maakt je een superzachte pork belly (varkensbuik) met een heerlijke knapperige korst. een heerlijk vleesgerecht voor de feestdagen of een etentje met vrienden.
3.12 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Rusttijd 15 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Brits, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1 bosje Tijm, grof gehakt
  • 1 bosje Rozemarijn, grof gehakt
  • 1 bosje Salie, grof gehakt
  • 3 tenen Knoflook, geplet en grof gehakt
  • 120 ml olijfolie (extra vergine)
  • 1,3 kilo Varkensbuik (pork belly), met huid en zonder bot
  • 0,5 fles Witte wijn
  • Zeezout
  • Peper

Instructies
 

  • Haal de pork belly uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. We beginnen met een hoge temperatuur. Later verlagen we de temperatuur.
    Pork belly vers van de slager
  • Hak de kruiden en de knoflook grof voor de kruidenmarinade. Doe de kruiden, knoflook samen met de olijfolie in een blender en hak het fijn tot een mooi stevig groen mengsel.
  • Snij de huid van de varkensbuik diagonaal in met een scherp mes. Draai de varkensbuik een kwartslag en herhaal dit, zodat je een mooi ruitpatroon in de huid krijgt. Snij niet te diep, zodat je het vlees niet raakt.
  • Leg de pork belly met de huidkant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Wrijf met je handen de vleeskant in met het kruidenmengsel, zodat deze goed bedekt is.
    porkbelly-kruiden
  • Draai de pork belly om en maak de huid droog met keukenrol. Bestrooi de bovenkant met een beetje zeezout, maar niet te veel.
  • Plaats de varkensbuik in het midden van de oven en rooster deze ongeveer 50 minuten. De huid begint al een mooie goudbruine kleur te krijgen.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden Celsius en zet te timer op 60 minuten. Doe een flinke scheut wijn in de ovenschaal, maar zorg ervoor dat de huid droog blijft.
  • Verlaag de oven temperatuur naar 100 graden en zet de timer op 60 minuten. Haal de pork belly uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie om te rusten. Zorg ervoor dat de huid niet ingepakt is, zodat deze lekker knapperig blijft.
    Pork belly - boterzacht van binnen met knapperige korst
Trefwoord glutenvrij, homemade, lactosevrij, slowcooking, vlees
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. linda clymans says:

    mmmm thanks for de resepie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close