Thaise Panang currypasta

Zelf ben ik een groot liefhebber van curries. India staat natuurlijk het meest bekend om haar curries, maar ook in Thailand zijn ze natuurlijk niet vies van een mooie curry. Een van deze Thaise curries is de Panang curry. Je kunt deze currypasta natuurlijk kant-en-klaar kopen bij de toko, maar wat mij betreft gaat er niets boven een zelfgemaakte currypasta. De smaken komen dan het beste tot haar recht en je kunt zelf variëren naar smaak. Het is natuurlijk wel even wat meer werk om zelf currypasta te bereiden, maar je kunt in een keer veel maken en in porties invriezen.

Zie hier het recept voor de Panang currypasta die ik zelf graag maak

Ingrediënten

  • 4 gedroogde chilipepers (of minder als je de pasta iets minder scherp wil maken)
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 6 kardemom peulen, zaadjes eruit gehaald
  • 1 stukje galanga, circa 5cm
  • 2 stengels citroengras, harde bovenkant van steel verwijderd
  • 4 knoflookteentjes, in grove stukken
  • 12 limoenblaadjes (tip: te verkrijgen bij de toko in de vriezer)
  • 4 eetlepels vissaus
  • 2 grote sjalotten, grof gesneden
  • 2 theelepels kurkuma/koenjit/geelwortel
  • 1 theelepel garnalenpasta (of vervang het door een theelepel trassi)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel arachideolie/zonnebloemolie

Bereiden

Verhit een droge koekenpan en bak de gedroogde chilipepers een paar minuten. Doe ze in een vijzel. Doe vervolgens de korianderzaadjes en komijnzaadjes in de droge koekenpan en bak deze een paar minuten tot het lekker begint te geuren. Gooi ze samen met de kardemomzaadjes bij de chilipepers in de vijzel en maal alles fijn.

Doe de overigen ingrediënten in de keukenmachine en gooi het fijngemalen kruidenmengsel erbij. Even laten hakselen en de currypasta is klaar!

Als je voor 2/3 personen kookt, dan kun je denk ik wel vier keer curry maken van deze kruidenpasta. De kruidenpasta bak je aan in wat olie en dan doe je er kokosmelk bij. Je kunt zelf nog kip, rund, limoenblaadjes, rode peper etc. aan het gerecht toevoegen om het nog lekkerder te maken.

koken & tafelen algemeen

Leave A Reply