Vegetarische boerenkoolstamppot met een Italiaanse twist

Vandaag start ik alweer aan de derde week van de vleesvrije maand van Collaction. Ook tot mijn eigen verbazing moet ik bekennen dat het mij over het algemeen nog steeds weinig moeite kost om geen vlees te eten. Het wordt wel lastiger als ik buiten de deur iets wil eten, op een borrel met bitterballen sta of gewoon geen zin heb in een snelle ongezonde hap.

Maar als ik thuis eet is het eigenlijk, om in vegetarische termen te spreken, appeltje-eitje om vlees en vis te laten staan. Het is af en wel steeds zoeken naar nieuwe lekkere vegetarische gerechten, maar tot op heden heb ik nog geen dacht slecht gegeten. Wat ik wel een klein beetje mis is de structuur van vlees. Afgelopen week heb ik daarom een bockworst geprobeerd van de vegetarische slager. Deze worst was best aardig en kwam qua textuur behoorlijk in de buurt van echt vlees, maar het is uiteindelijk zeker niet the real deal.

Vegetarisch koken vergroot bij mij wel de creativiteit en ik ben daarom steeds op zoek naar nieuwe gerechten en bedenk ik zelf nieuwe combinaties. Afgelopen week bedacht ik een vegetarische boerenkoolstamppot met een Italiaans tintje (trouwens ook erg lekker met cavolo  nero, palmkool) die ik graag met je deel.

Vegetarische boerenkoolstamppot met een Italiaanse twist

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 750 gram aardappels
 • 150 gram boerenkool (gesneden)
 • 5 eetlepels olijfolie
 • halve rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes (iets meer als je van pittig houdt)
 • 1 teen knoflook, in dunne plakjes gesneden
 • rasp van 1 citroen
 • sap van een halve citroen
 • 1 eetlepel kappertjes
 • scheut melk
 • lekkere olijfolie om het af te maken
 • beetje goed zeezout (bijv. Maldon)
 • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

 1. Schil de aardappels en doe deze met een laag water en wat zout in een grote pan. Leg bovenop de aardappels de boerenkool. Kook de aardappels tot deze gaar zijn. De boerenkool is dan als het goed is ook klaar.
 2. Doe de olijfolie in een klein pannetje en voeg daaraan de knoflook, rode peper en de kappertjes toe. Laat dit langzaam op een laag pitje op temperatuur komen. Let op dat dit niet te hard gaat. De smaken kunnen zo langzaam in de olie trekken. Voeg na een paar minuten de citroenrasp toe en zet het vuur uit. Laat de olie iets afkoelen en giet de citroensap erbij. Roer dit goed door zodat het een mooi mengsel wordt.
 3. Stamp de aardappels met de boerenkool fijn tot een stamppot en voeg het oliemengel door en meng goed. Voeg vervolgens een scheut melk toe en roer dit goed door totdat je een mooie smeuïge stamppot hebt. Kijk even hoeveel melk je moet toevoegen, dit verschilt per type aardappels namelijk.
 4. Schep de stamppot op de borden en giet er een scheut goede olijfolie overheen en strooi er wat lekker grof zeezout overheen. Om het helemaal af te maken strooi je er ook nog wat fijngehakte rode peper over.

Eet smakelijk!

Print pagina

Comments are closed.