Waarom echte foodies de stad uit moeten voor foodfestivals

4x lokale foodfestivals voor échte foodies

Mag ik zeggen dat foodtruck festivals anno 2017 passé zijn voor echte foodies? Ja dat mag ik onderhand toch wel wel zeggen. Althans, ik loop er al een tijd niet meer echt warm voor. Maar waar moet je dan wél heen als echte foodie? Juist! De stad uit en de regio in, precies daar waar je de streekproducten vindt. Naar kleinschalige foodfestivals mét lokale fanfare en vaak zonder lange wachtrijen. Festivals waarbij altijd een mooi streekproduct centraal staat.

Het einde van de populaire foodtruck festivals

De hype rond foodtrucks, overgewaaid uit de Verenigde Staten, werd in Nederland langzaamaan populair in de tijd dat je alleen slecht kon eten op (muziek)festivals. Als randprogrammering kwamen er namelijk steeds meer bijzondere foodtrucks met streetfood op de festivalterreinen. Vanwege de populariteit van deze foodtrucks ontstonden op een gegeven moment de eerste kleinschalige foodtruckfestivals.

Kon je tot een tijdje geleden je hart nog ophalen bij licht obscure foodtruckfestivalletjes aan de rafelrandjes van de stad, tegenwoordig zijn het vaak meerdaagse evenementen met duizenden bezoekers. Tegenwoordig zie je dat het vooral herhaling is dat de klok slaat. De grote foodfestivals, zoals Rrrollend Utrecht, Amsterdam Kookt en Trek Rotterdam, zijn franchises en lijken inmiddels meer op rondreizende circussen die ieder weekend een andere stad aandoen: elke keer een andere stad, maar steeds hetzelfde kunstje. Gezellig om heen te gaan, maar als foodie kom je er niet echt meer aan je trekken.

Genieten van streekproducten

Wanneer je er een beetje in verdiept, blijken in Nederland zo ontzettend veel lekkere en mooie dingen geproduceerd te worden waarmee je heerlijk kunt koken. Als fanatieke thuiskok ben ik een groot liefhebber van koken met mooie en smaakvolle producten. Een groot deel van deze producten zijn tegenwoordig (gelukkig maar) het hele jaar door te verkrijgen, maar kennen traditioneel ook hun eigen seizoen. En dan is de kwaliteit ervan natuurlijk het beste. Van oudsher vinden er daarom op die momenten feesten plaats. Op deze regionale feesten staat dan een bepaald gewas, de vangst van de eerste nieuwe haring of het ontkurken van de eerste nieuwe wijn van het jaar centraal. En die lokale feesten zijn daarom juist voor foodies hét alternatief voor de massale foodfestivals in de grote steden.

Foodfestivals zonder fratsen

Er zijn natuurlijk honderden regionale feesten in Nederland waarbij eten en/of drinken centraal staat. Deze feesten kenmerken zich in ieder geval door gepassioneerde boeren en producenten die met trots voor hun product en omgeving hun producten laten proeven. Om je een indruk te geven van een aantal leuke (kleinschalige) festivals waar je als foodie de komende maanden aan je trekken kunt komen heb ik er een paar feesten voor je op een rijtje gezet.

  1. Mosselfeesten – Yerseke (Zeeland) – 19 augustus 2017 – https://yersekepromotie.nl/mosseldag-2017
  2. Gulpener hopoogstfeest 2017 – Gulpen (Limburg) – 9 & 10 september 2017 – http://www.gulpener.nl/gulpener-hopoogst-2017/
  3. Wahlwiller Wijnfeest & wijnwandeling – Wahwiller (Limburg) – 23 & 24 september 2017 – http://www.wahlwillerwijnfeest.nl/
  4. Wilddagen Veluwe – Vierhouten (Gelderland) – 7 en 8 oktober – http://www.rondjevierhouten.nl/wilddagen/

Heb je nog leuke aanvullingen, dan mag dat natuurlijk in de comments hieronder!

Print pagina

Leave A Reply