Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus met basilicum (sugo di pomodoro fresco al basilico)
Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.
2blikkenSan Marzano tomatenof andere goede bliktomaten / 1 kilo verse tomaten i.p.v. 2 blikken tomaten
1Uigesnipperd
2tenenKnoflookgeplet
1eetlepelazijn
1laurierblaadje, gedroogd
1theelepelSuiker
verse basilicum
Zeezout
Zwarte peper
Instructies
Pureer de gepelde tomaten uit blik met een staafmixer of keukenmachine
Fruit de ui en geplette knoflook aan in een flinke scheut goede olijfolie
Voeg de gepureerde tomaten toe in de pan. Voeg vervolgens de azijn, laurierblaadjes en peper en zout toe en roer goed door. Als je verse tomaten gebruikt voeg je deze ook toe in deze stap (ontveld en gepureerd).
Laat de saus op een laag pitje zonder deksel een minimaal een uur zachtjes pruttelen. Roer de saus af en toe door.
Als de saus bijna klaar is haal je de laurierblaadjes en de geplette knoflook uit de saus. Voeg je naar smaak nog wat (zee)zout, zwarte peper, een theelepel suiker en een paar gehakte blaadjes verse basilicum toe. Kook dit nog even een paar minuten mee.
De saus is klaar voor gebruik of laat de saus afkoelen voor later gebruik. Tip: je kunt ze saus goed bewaren in een paar uitgekookte potjes of flessen.
Eet smakelijk!
Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! :)