Gnocchi met truffelroomsaus is goddelijk. Hoewel het wel even een klusje is om zelf aardappelgnocchi maken kun je makkelijk een grotere hoeveelheid maken. Dan valt de tijd die je er aan besteedt natuurlijk weer reuze mee.
Kook de aardappels gaar in zout water en giet af. Knijp de aardappels fijn met pureeknijper of stamp de aardappels fijn met de stamper. Zorg dat je geen klonten meer hebt.
Meng de bloem, het ei en wat zout door de aardappels en kneed tot je een ietwat elastisch deeg hebt. Als het te plakkerig is dan voeg je nog wat bloem toe.
Bestuif je werkblad met wat bloem. Pak een stuk deeg en rol deze uit tot een rol van ongeveer een centimeter dik. Snij vervolgens de rol in stukjes van ongeveer drie centimeter. Rol de gnocchi met de achterkant van een vork zodat er een klein ribbeltje in komt. en ze mooi rond worden. Ga zo door totdat je alle gnocchi hebt gemaakt.
Kook circa 500 gram gnocchi in een ruime pan met gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Ik laat ze altijd 1tot 2 minuutjes koken als ze drijven. Verwarm de boter in een koekenpan en schep de gnocchi met een schuimspaan in de koekenpan. Blijf goed omscheppen zodat ze aan alle kanten goudbruin worden.
Verwarm intussen in een hapjespan of wok de room, als het begint te bubbelen kun je de tapenade toevoegen. Laat de saus op lager vuur indikken.
Schep de gnocchi bij de saus en boeg eventueel zout en peper toe. Serveer op voorverwarmde borden.
Notities
Als je niet tegen lactose kunt kun je ook sojaroom gebruiken. Laat het dan voor de romigheid iets langer inkoken dan gewone room. Je kunt dit recept uiteraard ook maken met kant-en-klaar gnocchi. Gebruik dan een pak van 500 gram voor twee personen.