Deze porchetta kun je als mooi stuk vlees op een feestmaal serveren, bijvoorbeeld als kerstdiner of met Pasen. Porchetta is ook fantastisch bij een feestje als je het op een broodje serveert. Je kunt voor grote gezelschappen het gerecht eenvoudig verdubbelen.
3kilobuikspekInclusief zwoerd als je van crackling houdt, zonder zwoerd kan ook
45gramzeezout
zwarte pepergemalen
1bosjetijmblaadjes
1bosjerozemarijn
1bosjesalieblaadjes
2elvenkelzaad
8teentjesknoflookfijngehakt
100grampijnboompitten
4elolijfolie (extra vergine)
Instructies
Verhit de oven voor op 230 graden Celsius.
Doe de blaadjes van de groene kruiden samen met de pijnboompitten en de knoflook in een keukmachine. Draai net zo lang totdat je een grove ietwat plakkerig mengsel hebt. Zet het kruidenmengsel opzij.
Dep de varkensbuik droog en leg het vlees met de huidkant (de zwoerd) naar boven. Snij met een scherp mes de huid van boven naar beneden in met steeds een centimeter ertussen. Zorg ervoor dat je niet te diep snijdt (in het vlees zelf).
Draai het vlees om. Bestrooi het vlees met het grove zeezout en verdeel het zout goed over het vlees. Verdeel vervolgens het kruidenmengsel egaal over de buik. Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper overheen.
Knip een stuk of tien touwtjes van het keukentouw, lang genoeg om de rollade mee te maken. Rol het vlees op met het kruidenmengsel naar binnen. Bindt het vlees nu met de touwtjes op zodat je een mooie stevige rollade krijgt.
Smeer de rollade aan de huidkant in met wat olijfolie en nog een beetje zeezout en leg op een diepe braadslede. Laat het vlees een kwartier op 230 graden in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 150 graden. Laat het vlees nu 3 uur langzaam garen op deze temperatuur. Je kunt de rollade desgewenst afdekken met aluminiumfolie als de huid te snel verkleurd.
Als je porchetta gaar is kun je nog even de temperatuur van de oven opschroeven naar 230 graden om de huid in 10-15 minuten lekker knapperig te maken. Als je aluminiumfolie hebt gebruikt dien je dat de laatste minuten wel te verwijderen.