De foodtrends voor 2018 – minder vlees en meer hightech

3

We staan aan het begin van een nieuw jaar. De grote vraag is wat de foodtrends zijn voor 2018. Wat gaat het komende jaar ons brengen op het gebied van eten en drinken? Het jaar 2018 gaat het jaar worden waarin we minder vlees gaan eten en in plaats daarvan komen er meer groentes en nieuwe vleesvervangers op ons bord. Hoewel we steeds bewuster worden wat we eten, willen we vooral ook steeds lekkerder gaan eten. Dit wordt onder andere opgevangen door nieuwe producten en meer hightech in de keuken, maar ook door meer ingemaakt en geconserveerd eten.

Minder vlees en meer groente

In de afgelopen jaren werden we steeds een beetje bewuster van wat we eten en drinken. We zagen de opkomst van biologische en lokale (seizoens-)producten. Deze producten zijn steeds normaler geworden in ons dagelijks leven. In 2018 gaan we een stap verder zetten en passen we ons consumptiepatroon aan. We gaan minder vlees eten en groente krijgt een prominentere rol op tafel (flexitariërs). Ook door de ontwikkeling van verbeterde en nieuwe vleesvervangers zal minder vlees eten steeds normaler worden. Je bent dus een echte trendsetter als je dit jaar met vrienden gaat tafelen en je een (grotendeels) vleesvrij diner op tafel zet.

Slimme apparaten en apps in de keuken

Bestuur van afstand je slowcooker aan met je smartphone

Slimme apparaten en apps zijn overal te vinden in ons dagelijks leven. Ook in de keuken gaan we steeds meer slimme apparaten en apps vinden die je helpen bij het maken van je gerechten. Denk hierbij aan slimme ovens,  slowcookers, koelkasten, weegschalen en thermometers. Het maken van ingewikkelde gerechten wordt zo steeds makkelijker.

Zeewier en algen

Doordat de productie van al ons eten steeds meer drukt op het milieu, zoekt men naar goede alternatieven waarbij het productieproces minder schadelijk is voor het milieu. Goede voorbeelden hiervan zijn zeewier en algen. Je gaat komend jaar daarom gemerkt en ongemerkt steeds meer zeewier en algen in je eten aantreffen. Ze zitten in vleesvervangers, maar je gaat ze ook eten als groente door je roerbak, als salade of zelfs kroepoek.

De Oost-Europese

De afgelopen jaren hebben we foodtrends gezien uit de hele wereld. Vorig jaar hadden we met de nieuwe Nordic keuken een foodtrend dichter bij huis. In 2018 verwacht ik de opkomst van de Oost-Europese keuken. De gerechten uit deze keuken kenmerken zich door het veelvuldige gebruik van knolgewassen, uien en andere lekkere stevige smaken die langzaam moeten garen. Ultiem comfortfood dus. Een voorbeeld hiervan is het kookboek Polska over de Poolse keuken.

Conserveren

We willen graag lekker eten en zo min mogelijk eten verspillen. Inmaken en conserveren is daarom heel erg 2018. Daarbij kun je denken aan fermenteren, inleggen en roken, maar je kunt je eten ook gaan vacumeren met je eigen vacumeermachine. Over conserveren gesproken: ik verwacht komend jaar ook de opkomst van kwaliteitseten in blik. Blikvoer (de naam zegt het al) heeft nu natuurlijk geen goed imago in Nederland, maar ik verwacht dat we steeds  meer lekkere dingen uit blik gaan eten. In Frankrijk zie je dit al jaren en eet je bijvoorbeeld confit de canard en rillette uit blik.

Kleine foodfestivals / niche foodfestivals

Amsterdam Wine Festival
Amsterdam Wine Festival

Het afgelopen jaar schreef ik een blog over dat de grote massale foodfestivals steeds meer hun aantrekkingskracht verliezen voor echte foodies. In 2018 verwacht ik dat er meer kleinschalige foodfestivals op gaan komen die zich vooral richten op liefhebbers van een bepaald product en daarbij meer inzetten op beleving en groepsgevoel. Deze festivals zijn meestal ook niet gratis, waardoor alleen echte liefhebbers op het evenement afkomen.

Andere foodtrends voor 2018?

Er zijn natuurlijk veel meer foodtrends te benoemen voor 2018 dan de bovenstaande. Welke foodtrends zie jij voor 2018? Drop jouw foodtrends in de comments hieronder. Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close