Fermentatie als bereidingswijze – Kimchi

1.1K

Ik las gisteren een kort nieuwsberichtje dat de eeuwenoude conserveringstechniek van het fermenteren helemaal aan het terugkomen is. Zelfs Jonnie Boer schijnt er druk mee aan het experimenteren te zijn, dus dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. 🙂

Fermenteren is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en het wordt overal ter wereld gebruikt. Eigenlijk is fermentatie niets anders dan het afbreken of omzetten van een grondstof door micro-organismen (zoals schimmels en bacteriën). Bekende voorbeelden van fermentatie bij de productie van voedsel zijn bier, kaas en zuurkool. In de tijd dat er nog geen koelkasten was deze vorm van conserveren bittere noodzaak om tijdens de winter voldoende voedsel te hebben. Nu doen we het vooral omdat het hele lekkere en gezonde producten oplevert, zonder allerlei kunstmatige conserveringsmiddelen.

Niet wetende dat fermenteren als techniek weer helemaal terug zou komen was ik toch al van plan om weer eens Kimchi te maken. Kimchi is hét onderdeel van de Koreaanse keuken dat nooit op tafel ontbreekt. Bij iedere Koreaanse maaltijd is het aanwezig: als bijgerecht of als onderdeel van bijvoorbeeld een stoofschotel. Koreanen maken Kimchi daarom in grote hoeveelheden. En door doordat het een dagje fermenteert is het maanden houdbaar.

Kimchi recept

Er is niet een recept voor Kimchi, maar er zijn er talloze. Na een zoektocht naar een goed recept kwam ik van alles tegen. Traditionele recepten  en snelle varianten. Uit deze recepten maakte ik zelf een recept naar mijn eigen smaak.

Pepermix

 • 1 eetlepel peperflakes (meer naar smaak)
 • 1 eetlepel suiker
 • 1/4 cup vissaus (circa 5 eetlepels)
 • 1/4 cup fijngesneden knoflook (ongeveer 4 tenen)
 • 4 lenteuitjes, gesneden in kleine stukken
 • 1 winterwortel, in dunne reepjes (julienne)
 • 1/2 rettich in dunne reepjes (julienne)

Bereiding kool

 • 1 Chinese kool
 • Zout
 • Water
 • Grote afsluitbare plastic bak

Meng de ingrediënten voor de pepermix in een schaal en zette deze apart.

Snij de Chinese kool in de lengte in vier stukken. Snij deze stukken over dwars in repen van ongeveer vijf centimeter. Vul een grote bak met water en doe hier een flinke schep zout in. Leg de Chinese kool in het zoute water en laat dit een kwartiertje staan. Als het goed is wordt de kool nu wat zachter. Spoel de kool goed af en laat het goed uitlekken.

Doe de Chinese kool in een grote afsluitbare plastic bak en meng er nu de kimchimix door (misschien heb je teveel kimchimix, maar voeg dit dus vooral naar smaak toe).

Sluit de bak af met het deksel en laat de kimchi ongeveer 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. De kimchi is als het goed is al flink geslonken. Bewaar daarna de kimchi in de koelkast. Ik heb mijn kimchi trouwens in een goed afgesloten weckpot gedaan (let op: bewaar je kimchi luchtdicht, want anders ruikt je hele koelkast ernaar).

De kimchi is direct eetbaar, maar dus ook lang houdbaar vanwege de fermentatie. Lekker om in de koelkast te hebben staan als basis voor een snelle hap met bijvoorbeeld noedels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close