Mijn eigen zelgemaakte pancetta

7.9K

Als liefhebber van mooie grote stukken vlees en van het inmaken van eten zodat het nog lekkerder wordt, kon het maken van mijn eigen stuk pancetta natuurlijk niet lang uitblijven. Ik dacht altijd dat dit heel bewerkelijk was en dat je er allerlei moeilijke meetapparaten voor nodig hebt, maar niets is minder waar. Je hebt alleen behoorlijk wat geduld nodig, want het bereidingsproces duurt ongeveer twee maanden. En een plek waar je het stuk vlees aan de lucht kunt laten drogen.

Pancetta is dus gedroogd buikspek dat oorspronkelijk afkomstig is uit Italië en is daar vaak te vinden als onderdeel van de antipasti schotel of door andere gerechten. Na eerst te zijn gemarineerd in een mengsel van suiker, zout, tijm en nog wat specerijen wordt de buikspek opgehangen op een koele, droge en goed geventileerde plaats. Na een maandje of twee/drie is de buikspek opeens pancetta geworden. 🙂 Uiteindelijk heb je dus (hopelijk) een heerlijk stuk spek dat je kan gebruiken voor bijvoorbeeld een heerlijke pasta Carbonara. Als het zover is zal ik daar zeker ook een blog over schrijven. Ik heb dan nog even de tijd om het ultieme recept voor carbonara te vinden.

No ratings yet

Mijn eigengemaakte pancetta

Als liefhebber van mooie grote stukken vlees en van het inmaken van eten zodat het nog lekkerder wordt, kon het maken van mijn eigen stuk pancetta natuurlijk niet lang uitblijven. Ik dacht altijd dat dit heel bewerkelijk was en dat je er allerlei moeilijke meetapparaten voor nodig hebt, maar niets is minder waar. Je hebt alleen behoorlijk wat geduld nodig.






Porties 1 stuk
Bereidingstijd 30 minuten
Drogen 60 dagen
Totale tijd 60 dagen 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo Varkensbuik (pork belly) met huid er aan
  • 40 gram Zeezout
  • 2 teentjes Knoflook
  • 20 gram Suiker
  • 0,5 Geraspte sinaasappelschil
  • 10 gram Tijm
  • 1 snuf Nootmuskaat (liefst vers geraspt)
  • 1 dessertlepel Paprikapoeder
  • 1 theelepel Piment Gemalen

Instructies

  • Hak de ingrediënten fijn in een vijzel of keukenmachine. Voeg daarna het zout en de suiker toe en meng dit goed.
  • Wrijf de varkensbuik in met het kruidenmengsel en doe het geheel in een afsluitbare zak.
  • Leg de zak minimaal een week onder in de koelkast met iets zwaars erop, zodat de marinade goed kan intrekken. Draai het vlees dagelijks een keer om.
  • Haal het vlees na ongeveer een week uit de koelkast en spoel de varkensbuik schoon onder de kraan. Zorg er daarna voor dat je het vlees goed afdroogt. Zo niet, dan is de kans op bederf groter.
  • Hang je stuk vlees nu aan een vleeshaak of een stuk keukentouw op. Bij voorkeur op een goed geventileerde plek met een temperatuur rond de 15 graden. En nu ongeveer twee maanden wachten…
Auteur: Arnoud
Gang: Antipasti en snacks
Keuken: Italiaans
Trefwoord: homemade, slowcooking, vlees, vleeswaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close