Scheermessen: onbekend maakt onbemind

1.2K

Onlangs trof ik scheermessen aan op de kaart van restaurant Bickers aan de Werf in Amsterdam. Niet van die kleine lullige stukjes scheermes als garnituur bij een ander gerecht, maar als volwaardig voorgerecht! Daar houd ik als foodhunter wel van.

Hoewel de Nederlandse stranden er na een storm soms mee bezaaid liggen (helaas alleen de schelpen) is de scheermes eigenlijk maar een onbekend schelpdier in onze keuken. Onterecht wat mij betreft! In Zuid-Europa weten ze er namelijk wel raad mee. Het overgrote deel van de Nederlandse scheermessen vertrekt namelijk met een enkeltje naar Spanje. En gelijk hebben ze, de Spanjaarden, want o wat zijn ze lekker.

Scheermessen hebben een geelbruine schelp, zijn langwerpig van vorm en kunnen maar liefst 18 centimeter lang worden. Ze bevatten veel licht, doorzichtig vlees. Het vlees wordt bij ons dus meestal in plakjes gesneden (bijvoorbeeld door een pastagerecht of als garnituur), maar vooral in Zuid-Europa eten ze scheermessen in zijn geheel. De schelpen zijn namelijk heerlijk op de barbeque, maar ook gebakken in de schelp met wat olie, groene kruiden, cognac en knoflook is een aanrader. Koken van scheermessen kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat ze je ze niet te lang in de pan laat zitten, want anders worden ze taai.

Zelf scheermessen vangen?

In Nederland wordt er niet speciaal gevist op scheermessen, maar is het bijvangst van de visserij. Je kunt je scheermessen bij een goed gesorteerde vishandel kopen, maar waarom vang je ze niet zelf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close