Als liefhebber van mooie grote stukken vlees en van het inmaken van eten zodat het nog lekkerder wordt, kon het maken van mijn eigen stuk pancetta natuurlijk niet lang uitblijven. Ik dacht altijd dat dit heel bewerkelijk was en dat je er allerlei moeilijke meetapparaten voor nodig hebt, maar niets is minder waar. Je hebt alleen behoorlijk wat geduld nodig.
Servings 1stuk
Bereidingstijd 30 minutenmin
Drogen 60 dagend
Totale tijd 60 dagend30 minutenmin
Ingrediënten
1kiloVarkensbuik (pork belly) met huid er aan
40gramZeezout
2teentjesKnoflook
20gramSuiker
0,5Geraspte sinaasappelschil
10gramTijm
1snufNootmuskaat (liefst vers geraspt)
1dessertlepelPaprikapoeder
1theelepelPiment Gemalen
Instructies
Hak de ingrediënten fijn in een vijzel of keukenmachine. Voeg daarna het zout en de suiker toe en meng dit goed.
Wrijf de varkensbuik in met het kruidenmengsel en doe het geheel in een afsluitbare zak.
Leg de zak minimaal een week onder in de koelkast met iets zwaars erop, zodat de marinade goed kan intrekken. Draai het vlees dagelijks een keer om.
Haal het vlees na ongeveer een week uit de koelkast en spoel de varkensbuik schoon onder de kraan. Zorg er daarna voor dat je het vlees goed afdroogt. Zo niet, dan is de kans op bederf groter.
Hang je stuk vlees nu aan een vleeshaak of een stuk keukentouw op. Bij voorkeur op een goed geventileerde plek met een temperatuur rond de 15 graden. En nu ongeveer twee maanden wachten...