Een panettone is een luxueus Italiaans kerstbrood gevuld met rozijnen, geconfijt fruit, en vaak met chocola. Een makkelijk recept voor een heerlijke klassieke Italiaanse panettone!
Porties 12personen
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd 45 minutenmin
Rijstijd 2 uuruur30 minutenmin
Totale tijd 3 uuruur45 minutenmin
Equipment
Panettonevorm (papier of metalen vorm) - diameter circa 6 cm, hoogte circa 12cn
Keukenmixer met deeghaak
Ingrediënten
180mlwater
3eidooiers
2eieren
1citroen, alleen de geraspte schil
1sinaasappel, alleen de geraspte schil
3theelepelsvanille extract
250grammanitoba-meelals je dit niet kunt vinden, dan kun je dit vervangen door gewone bloem
240gramgewone bloem
100gramsuiker
7graminstant gist
1theelepelzout
110gramzachte boter
100gramrozijnen
100gramstukjes geconfijt fruit
50gramchocola, in grove stukken gehakt
50mlrum
Instructies
Doe de rozijnen en het gekonfijte fruit in een schaaltje en giet de rum erbij en laat dit weken totdat je het door het deeg gaat mengen.
Meng in een kom de eidooiers, de eieren, het water, het vanille extract en de zest tot een mooi glad mengsel.
Meng in de kom van je mixer de bloem, de gist, het zout en de suiker.
Doe het eimengsel in de kom met het bloemmengsel en kneed met de deeghaak van je machine tot een mooi glad, plakkerig deeg. Dit is geen deeg om met je handen te kneden :)
Voeg de zachte boter toe aan het deeg en meng net zo lang tot alles goed is gemengd en de boter helemaal is opgelost. Dek de kom nu af met een stuk huishoudfolie en laat het deeg circa 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Vet je bakvorm in en bekleed deze vervolgens aan de binnenzijde met bakpapier.
Meng het geweekte fruitmengsel door het deeg en roer ook de stukjes chocola door het deeg. Als het goed is gemengd giet je het deeg in de panettone vorm. Laat je deeg nu circa een uur rijzen (onafgedekt) totdat het deeg de rand van je vorm heeft bereikt. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
Bak de panettone nu in de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin. Prik met een satéprikker in de cake om te checken of het gaar is van binnen. Haal de panettone dan uit de oven en laat het in het bakblik helemaal afkoelen. Buon appetito!