Italiaanse citroencake met polenta
Recept afdrukken

Italiaanse citroencake met polenta

Deze Italiaanse citroencake met polenta is een echte Italiaanse klassieker. Het zoete en zure van deze cake maken hem geschikt als cake bij de koffie, maar ook als dessert.
Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd1 uur 5 min
Gang: Dessert, taart
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cake, citroen, makkelijk, taart
Porties: 10 personen
Pin recept!

Equipment

Ingrediƫnten

  • 75 ml zonnebloemolie
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram polenta
  • Zest van 2 citroenen
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 ml yoghurt

Voor de siroop

  • 90 gram kristalsuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng voor het cakebeslag de bloem, bakpoeder, amandelmeel en polenta in een grote kom. Roer vervolgens de zest van de citroen (=geraspte schien de suiker erdoor.
  • Doe vervolgens de eieren en de yoghurt in een andere kom en meng goed door. Maak een kuil in de kom met bloem en giet het mengsel erin, samen met de olie. Roer alles goed door met een lepel tot een glad mengsel.
  • Vet de ronde bakvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het mengsel in de bakvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
  • Maak intussen de citroensiroop door de kristalsuiker samen met het citroensap en 75 ml water in een steelpannetje te koken. Nadat het kookt blijf circa 5 minuten roeren totdat het wat is ingedikt. Haal dan van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Maak met een sateprikker kleine gaatjes in de cake. Schenk daarna de siroop over de cake en laat lekker intrekken. Zorg dat je de hele cake besprenkelt hebt met siroop.
  • Laat de cake verder afkoelen en serveer. Buon appetito!