Italiaanse citroencake met polenta

10.6K

Als wij in Italië op vakantie gaan dan zorgen wij dat wij, als het even kan, een paar dagen in een agriturismo verblijven. Een agriturismo is kort gezegd een hotel op het platteland bij een boerenbedrijf. Vorig jaar waren wij te gast in een fantastisch agriturismo in Calabrië waar wij bij het ontbijtbuffet een fantastische citroencake met polenta aten. Nu we weer thuis zijn is het tijd om zelf eens zo’n lekker citroencake met polenta te maken! Polenta? Lees hieronder verder!

Allerlei soorten cake met fruit

Het mooie aan de agriturismo waar wij verbleven, was dat ze zelf allerlei soorten fruitbomen hadden. Met het fruit dat op dat moment in het seizoen was maakten ze de lekkerste taarten. De taarten die ’s ochtends bij het ontbijt stonden zagen er zo mooi en lekker uit dat we ze bijna niet durfden aan te snijden… Een van de taarten was dus de citroencake met polenta.

Italiaanse citroencake met polenta
Italiaanse citroencake met polenta

Recept voor citroencake

Hoewel je thuis nooit helemaal de sfeer krijgt van een Italiaanse nazomer en ook niet dezelfde kwaliteit (onbespoten) citroenen hebt, is het toch zeker de moeite waard om de citroencake een keer te maken. Wij vonden de cake namelijk heerlijk bij de koffie, maar het is ook heel geschikt als relatief licht dessert na een maaltijd met vrienden. Juist het zure van de cake zorgt voor een verfrissend effect na het eten.

Wat is polenta?

Misschien heb je nog niet eerder gehoord en vraag je je af wat polenta is. Kortgezegd is polenta gewoon grof soort maismeel dat van oudsher met name in het noorden van Italië wordt gegeten in de bergachtige regio’s als koolhydraten (dus in plaats van pasta). Hoewel je het meestal voor hartige gerechten gebruikt, kun je het dus ook prima in desserts gebruiken. De polenta zorgt voor een mooie gelige kleur aan je cake.

Suggesties voor een diner

De citroencake is heerlijk bij de een kopje koffie ’s ochtends. Je kunt deze cake ook serveren na een maaltijd met bijvoorbeeld zelfgemaakte ravioli gevuld met pompoen en ricotta en een goedgevulde kalfsrollade (falsomagro). Neem ook eens een kijkje bij onze andere recepten voor taarten en cakes.

Italiaanse citroencake met polenta

Italiaanse citroencake met polenta

Deze Italiaanse citroencake met polenta is een echte Italiaanse klassieker. Het zoete en zure van deze cake maken hem geschikt als cake bij de koffie, maar ook als dessert.
3.88 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Dessert, taart
Keuken Italiaans
Porties 10 personen

Equipment

  • Springvorm

Ingrediënten
  

  • 75 ml zonnebloemolie
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram polenta
  • rasp van 2 citroenen
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 ml yoghurt

Voor de siroop

  • 90 gram kristalsuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng voor het cakebeslag de bloem, bakpoeder, amandelmeel en polenta in een grote kom. Roer vervolgens de zest van de citroen (=geraspte schien de suiker erdoor.
  • Doe vervolgens de eieren en de yoghurt in een andere kom en meng goed door. Maak een kuil in de kom met bloem en giet het mengsel erin, samen met de olie. Roer alles goed door met een lepel tot een glad mengsel.
  • Vet de ronde bakvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het mengsel in de bakvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
  • Maak intussen de citroensiroop door de kristalsuiker samen met het citroensap en 75 ml water in een steelpannetje te koken. Nadat het kookt blijf circa 5 minuten roeren totdat het wat is ingedikt. Haal dan van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Maak met een sateprikker kleine gaatjes in de cake. Schenk daarna de siroop over de cake en laat lekker intrekken. Zorg dat je de hele cake besprenkelt hebt met siroop.
  • Laat de cake verder afkoelen en serveer. Buon appetito!
Trefwoord cake, citroen, makkelijk, taart
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Appelscha says:

    Zit je een lekker recept te bekijken,staat eronder een reclame voor verwijderen van oorsmeer. Daar vergaat de lust tot bakken en koken gelijk. Mmmmm

  2. Heerlijke taart!! Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close