Zelf gevulde pasta maken met pompoen, ricotta en salieboter
Zelf gevulde pasta maken is ontzettend leuk om te doen en heel erg lekker. Het is natuurlijk wel een beetje bewerkelijk om te maken, maar als je er in het weekend lekker de tijd voor neemt is het echt een aanrader. Zelf maken we deze vegetarische zelf gevulde pasta met pompoen, ricotta en salieboter wel eens als we eters hebben. Het is elke keer weer een succes waarmee altijd indruk maken op onze gasten.
Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes. Leg de stukjes op een bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Rooster de stukjes pompoen circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de pompoen zacht is. Laat de pompoen afkoelen. Als de pompoen in de oven staat kun je aan het pastadeeg beginnen (zie hieronder).
Prak de pompoen grof, zodat je hier en daar nog wat stukken overhoudt.
Meng een paar lepels ricotta naar smaak door de pompoen. Meng tevens een theelepel salie door het mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.
Pastadeeg
Zeef de bloem boven een grote kom en voeg een snufje zout toe. Maak een bergje van de bloem in de kom en maak in het midden een diepe kuil.
Breek de eieren in de kuil van de bloem. Begin voorzichtig de eieren met een vork te kloppen terwijl je langzaam wat bloem van de zijkanten van de kuil in de eieren mengt. Doe dit geleidelijk om te voorkomen dat er eieren uit de kuil ontsnappen.
Ga door met het mengen van de eieren met de bloem totdat het mengsel dikker wordt.
Kneed het deeg met je handen. Het deeg zal in het begin plakkerig zijn, maar blijf kneden tot alle bloem is opgenomen en je een soepel deeg hebt. Dit kan 10-15 minuten duren.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Dit zal het deeg helpen ontspannen en gemakkelijker te rollen maken.
Na het rusten kun je het deeg verder uitrollen met een deegroller of door een pastamachine halen om dunne vellen pasta te maken.
Pasta vullen
Bestrooi het werkblad met wat bloem en leg daar een pastavel op. Schep bolletjes van het pompoenmengsel in twee rijen met tussenruimte op het pastavel. Laat wel steeds genoeg ruimte tussen de bolletjes, zodat je de pasta straks kunt snijden en dicht kunt vouwen.
Snij de pastapakjes los en druk de randen goed aan (eventueel met een beetje water). Je kunt de pasta ook nog in andere vormen vouwen als je wil. Belangrijk is dat de pakketjes goed gesloten zijn, zodat de vulling er niet uitkomt tijdens het koken.
Kook het pastawater en zorg ervoor dat het water tegen de kook aanblijft. Voeg de gevulde pasta toe en kook een paar minuten tot de pasta gaar is. Gewoon even een stukje proberen, want de kooktijd is afhankelijk van de vorm en dikte van je pasta.
Salieboter
Verhit intussen de boter in een steelpannetje en voeg de verse gehakte salie toe. Let op dat de salie niet verbrand. Bak kort mee en haal de boter van het vuur.
Giet de pasta af en schenk de salieboter er overheen
Leg op ieder bord drie stuks pasta en strooi nog wat peper en zeezout over de pasta. Buon appetito!