Beste pastamachine kopen – Tips voor de aanschaf goede pastamachine

1.8K

Als echte pastaliefhebbers hebben Leonie en ik al jaren onze eigen pastamachine. De smaak van zelfgemaakte verse pasta vinden we namelijk niet te vergelijken met verse pasta uit de supermarkt. Met een pastamachine maak je zelf fantastische zelfgemaakte pasta in een handomdraai. Als je een pastamachine wilt kopen wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten bij de aanschaf. Wij laten je daarom zien waarmee je bij de aankoop en het gebruik van een goede pastamachine rekening moet houden. Zo vind je de beste pastamachine die bij jou past.

Pasta machine kopen: waarom een pastamachine?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je de aankoop van een pastamachine overweegt. Misschien koop je een pastamaker voor jezelf, of misschien ben je voor een kookliefhebber op zoek naar een verjaardagscadeau of een cadeau voor de feestdagen. Of je nu een pastamaker voor jezelf wilt aanschaffen of voor een ander: we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat zelfgemaakte pasta zoveel beter smaakt dan gedroogde en verse pasta uit de supermarkt.

Naast de fantastische smaak van de pasta, is een pastamachine bovendien een goedkope optie op de lange termijn, als je normaal gesproken veel verse pasta in de supermarkt koopt. Als je verse pasta in de winkel koopt is dat behoorlijk duur in vergelijking met zelfgemaakte pasta uit je eigen pastamachine. Bovendien kun je zo de ingrediënten naar jouw smaak aanpassen en kun je kiezen voor kwalitatief goede ingrediënten (bijvoorbeeld alles biologisch).

Waar op letten bij de aankoop van een pastamachine?

Machine type: wat voor soort gebruiker ben je?

Er zijn handmatige en elektrische pastamachines op de markt. Handmatige machines zijn betaalbaarder en goed voor incidenteel gebruik, terwijl elektrische machines heel handig zijn als je vaak pasta maakt en tijd wilt besparen. Zelf hebben we thuis een handmatige pastamachine en dat werkt prima, maar inmiddels staat een automatische elektrische pastamachine (zie hieronder bij de tips) hoog op ons verlanglijstje, omdat we steeds vaker onze eigen pasta maken.

Inno pastamachine RVS

Materiaal en duurzaamheid

Zoek bij handmatige pastamachines altijd naar een pastamaker gemaakt van roestvrij staal (RVS). Deze zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en gaan lang mee. Je vindt een eenvoudige pastamachine van redelijke kwaliteit vanaf ongeveer €35,-. Als je de machine goed schoonhoudt en af en toe een de draaiende delen vettig houdt met een beetje olie, gaat het apparaat lang mee. De prijsverschillen van pastamachines zitten vooral in het materiaalgebruik en de duurzaamheid van de machine. Vaak geldt dat de wat duurdere pastamachines wat zwaarder en steviger zijn. Zeker als je vaker pasta wilt gaan maken is het goed om voor een wat duurdere machine te gaan (+- €75,-). Als je maar af en toe pasta maakt, dan kun je best met een wat goedkopere af.

Zelf pasta maken met een pastamachine
Zelf pasta maken met de pasta machine

Verstelbare dikte-instellingen

Een goede pastamachine heeft instelbare rollers waarmee je de dikte van de pasta kunt aanpassen. Dit is essentieel, omdat verschillende pastasoorten verschillende diktes vereisen. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf wat dikkere lasagnevellen maken, of dunnere soorten pasta zoals fettuccine en tagliatelli.

Snijopties / opzetstukken

Controleer of de machine wordt geleverd met verschillende snijopties voor verschillende pastavormen, zoals fettuccine, tagliatelle, of lasagnevellen. De meeste goede pastamachines hebben aan de ene zijde een roller voor (lasagne)vellen en aan de andere zijde een snijder voor fettuccine en tagliolini (dat lijkt qua formaat op tagliatelle en spaghetti). Voor de betere pastamachines kun je zelfs losse opzetstukken kopen voor andere pastasoorten, zoals ravioli.

Goed om te weten: als je naar pastamachines gaat kijken, zul je in de beschrijving zien dat je zelden een machine vindt waarmee je letterlijk spaghetti, linguine of tagliatelle kunt maken. De soorten pasta die je standaard kunt maken zijn meestal fettucine en tagliolini. Onze ervaring is dat je met de snijopties fettucine en tagliolini pasta kunt maken die erg lijkt op tagliatelle (standje fettucine) en spaghetti (standje tagliolini). Ok, officieel zijn het natuurlijk andere pastavormen, maar als je niet zo hecht aan exacte afmetingen en namen van je pasta, dan heb je met deze standaard snij-opties de meest voorkomende pastavormen beschikbaar.

Onderhoud: makkelijk schoon te maken

Hygiëne is belangrijk in de keuken, dus kies een pastamaker die gemakkelijk te reinigen is. De ene pasta machine is namelijk beter te demonteren (en weer in elkaar te zetten) dan de andere. Ook hier geldt dat de duurdere pasta-apparaten vaak makkelijker in en uit elkaar te halen zijn.

Pastamachine kopen? Welke pastamachine is het beste?

Je kunt in kookwinkels en op internet allerlei soorten pastamakers vinden. Om je een beetje te helpen bij je zoektocht hebben we we een paar goede pastamachines voor je op een rijtje gezet. Welke pastamachine het beste voor jou is, is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe vaak je de machine wilt gaan gebruiken, maar ook welke pasta je wilt maken en uiteraard wat je budget is. Hieronder hebben we een aantal pastamachines op een rij gezet, gebaseerd op hoe vaak je zelf pasta zou willen maken.

Af en toe pasta maken (minder dan 1x per maand)

Als je af en toe pasta wilt maken (minder dan 1x per maand), dan kun je in principe af met een eenvoudige handmatige pastamaker. De bouwkwaliteit en het gebruiksgemak zijn belangrijk, maar wat minder belangrijk dan wanneer je elke week zelf pasta gaat maken. In deze categorie is bijvoorbeeld de Inno Cuisine pastamachine een prima instapmodel pastamachine.

De machine is gemaakt van RVS en heeft zelfs de mogelijkheid voor losse opzetstukken (niet alle pastamaker in deze klasse hebben dan). Je maakt met deze pastamachine lasagnevellen, fettucine (0,6 mm) en tagliolini (1,5 mm). Met deze pastamachine kun je voor weinig geld ontdekken of je zelf pasta maken leuk vindt. Deze pastamachine koop je ongeveer voor €45,-.

Bekijk: Inno Cuisine pastamachine

Regelmatig pasta maken (meerdere keren per maand)

Als je regelmatig zelf pasta wilt maken met de hand of als je een wat groter budget tot je beschikking hebt, dan kun je beter voor een iets zwaarder model gaan. Een stevige bouwkwaliteit en goed gebruiksgemak is dan heel belangrijk. Pasta maken gaat dan net even wat makkelijker en ook het schoonmaken gaat makkelijker. Je komt dan al snel uit bij de pastamachines van Marcato.

Marcato is de producent van hele degelijke pastamakers waarmee je prachtige pasta maakt. Een goed model van Marcato voor de regelmatige pastamaker is de Marcato Atlas 150 pastamachine. Deze machine is qua bouwkwaliteit wat steviger en zwaarder dan de Inno Cuisine pastamachine hierboven.

Deze pastamachine is trouwens ook in meerdere kleuren te verkrijgen, waaronder een Ferrari rood en zwart. Dat is wel bijzonder, want bijna alle pastamachines zijn van chroomkleurig RVS. Een Marcato Atlas 150 pastamachine vindt je vanaf ongeveer €75,- tot €100,-.

Bekijk: Marcato Atlas 150 pastamachine

Vaak pasta maken (vanaf 1x per week)

Philips 7000 series pastamachine

Deze pastamachine is, in tegenstelling tot de andere twee machines hierboven, een elektrische pastamachine. Een elektrische pastamaker is voor de echte liefhebbers van vers gemaakte pasta, maar ook op zoek bent naar gemak. Een elektrische pastamachine is heel handig als je minstens een keer per week zelf je pasta zou willen maken.

Een elektrische pastamachine maakt namelijk volautomatisch pasta voor jou! Je gooit er de ingrediënten in en binnen 10 minuten kun je voor het hele gezin of gezelschap verse pasta koken. Veel lekkerder (en uiteindelijk ook veel goedkoper) dan verse pasta uit de supermarkt. Deze machine staat in ieder geval op ons verlanglijstje voor Sinterklaas! Afhankelijk natuurlijk van het merk en de mogelijkheden, kost een goede elektrische pastamaker circa €200,-.

Bekijk: Philips 7000 series pastamachine

Succes met je zoektocht!

We hopen dat je met deze tips een goede pastamachine kunt vinden die past bij jouw wensen en budget. Mocht je naar aanleiding van onze tips besluiten om een pastamachine te bestellen en je doet dat via een van bovenstaande links bij bij Bol.com, dan krijgen wij daarvoor een kleine bijdrage. Dat kost jou dus helemaal niet extra’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close