Pici all’aglione is een traditioneel Toscaans pastagerecht met handgerolde pasta en een knoflook-tomatensaus. Simpel en boordevol smaak! Geen zin om zelf pasta te maken? Neem dan een kant-en-klare verse pasta, zoals spaghetti of tagliatelle.
Voeg olijfolie en beetje bij beetje het lauwwarme water toe tot een soepel deeg ontstaat.
Kneed 10 minuten en laat 20–30 minuten rusten onder een vochtige doek.
Rol het deeg uit tot dunne langwerpige plaat en snij vervolgens dunne ongelijkmatige slierten (iets dikker dan spaghetti) van +- 15 à 20 cm per stuk
Laat de pici rusten op een bebloemd oppervlak terwijl je de saus maakt.
Aglione-saus bereiden
Pel en snijd de knoflook in plakjes (niet persen).
Verhit de olijfolie op lage temperatuur in een koekenpan en laat de knoflook zachtjes garen tot hij geurig is, zonder te kleuren.
Voeg de tomatenblokjes en het snufje chilivlokken toe en laat de saus 15–20 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra chili.
Pureer de saus in de pan met een staafmixer, zodat je een mooie egale saus krijgt. Laat de saus op een laag pitje staan terwijl je de pasta kookt.
Pici koken en serveren
Kook de pici in ruim gezouten water, 3–5 minuten tot beetgaar.
Giet af en meng de pici direct met de saus in de pan. Laat nog 1 minuut samen trekken, zodat de saus en pasta goed samenkomen. Serveer direct, eventueel met wat Parmezaanse kaas! Buon appetito!