Deze birramisu is geen gewone tiramisu, maar gemaakt met donker bier in plaats van koffie. Het lijkt gek, maar is veel lekkerder dan gewone tiramisu!
Servings 8personen
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Rusttijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur30 minutenmin
Ingrediënten
4eidooiers
100grsuiker
4eetlepelsdonker bierliefst circa 12% alcohol
400grmascarpone
250mlslagroomgeklopt
200mldonker bierliefst circa 12% alcohol
200grlange vingers
25grdonkere chocoladegeraspt
cacaopoeder
Instructies
Doe de eidooiers samen met de suiker en de vier eetlepels bier in een hittebestendige kom. Klop de dooiers, bier en suiker tot een glad geheel.
Verhit een pan met een laag water en zet de kom met het eimengsel op de pan (au bain-marie) en verhit het mengsel op een laag vuur. Blijf constant roeren totdat je een mooi dik mengsel hebt.
Zet de schaal met sabayon in een bak met koud water zodat het mengsel kan afkoelen. Blijf roeren.
Als de sabayon is afgekoeld kun je de mascarpone er doorheen roeren tot een glad mengsel. Sla de slagroom stijf en vouw het door het mascarponemengsel tot je een mooi egaal geheel hebt.
Doe het bier in een schaaltje dat breed genoeg is om de lange vingers in te dopen. Neem een schaal met opstaande rand waarin je de birramisu kunt opbouwen. Start met een laag lange vingers die je heel kort doopt in het donkere bier. Bedek de laag lange vingers met een laag mascarpone. Rasp wat donkere chocola over de mascarpone. Leg nog een laag aan met lange vingers en wederom schep je een laag mascarpone erover en top je de laag af met wat geraspte chocolade.
Als je een grote schaal hebt gebruikt kan het zijn dat je nu door je lange vingers en mascarpone heen bent. Zo ja, bestrooi de birramisu met wat cacaopoeder. Heb je nog koekjes en mascarpone over? Maak dan nog een laag en top dan af met cacaopoeder en wat geraspte chocolade.
Laat de birramisu minstens een uur (liever langer) opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.
Buon appetito!