Birramisu – homemade tiramisu met bier

4.6K

De afgelopen maanden deed ik een wijncursus (SDEN3), omdat ik graag net als huigenoot L. veel over wijn wil weten. Ter voorbereiding op het examen voor het wijnbrevet moest ik veel studeren. Niet alleen dook ik met m’n neus in de boeken, maar ook in het wijnglas. Dat klinkt leuk als dat proeven… en dat is het natuurlijk ook. Alleen heb je na het proeven eigenlijk even niet meer zo’n zin in wijn. Huisgenoot L. maakte daarom speciaal voor mij een heerlijke birramisu. Ja, je leest het goed een birramisu. Tiramisu met donker speciaalbier in plaats van sterke koffie.

Birramisu

Tiramisu > birramisu

Bijna elk Italiaans restaurant in Nederland heeft zo’n beetje tiramisu op de kaart staan. Mascarpone, lange vingers, sterke koffie en een beetje drank en smullen maar. Toch zit er wel degelijk veel verschil in de kwaliteit van tiramisu die je her en der eet. De verwachtingen van de birramisu waren dus ook hooggespannen. In plaats van koffie en drank werd er gebruik gemaakt van een zware 3 Bean Stout van de Noorse brouwer Lervig. Een donker biertje van 12% met vanille, tonka en cacao. Een tamelijk heftig biertje als je hem zo drinkt, maar perfect om er een birramisu mee te maken.

Birramisu

Ik had het niet verwacht, maar tiramisu op basis van een sterk donker bier vind ik eerlijk gezegd lekkerder dan de klassieke tiramisu. We hebben het later ook nog een keer gemaakt met de Cocobanger (ook een stout van ruim 12%) van de Estse brouwer Pohjala. Dit bier heeft zoals de naam  al doet vermoeden tonen van kokos. Ook dit zorgde voor een zeer smakelijke birramisu.

Graag delen we dit heerlijke recept voor de birramisu met jou. Hiermee verras je iedereen tijdens je volgende dinerparty!

4.41 van 5 stemmen

Birramisu – homemade tiramisu met bier

Deze birramisu is geen gewone tiramisu, maar gemaakt met donker bier in plaats van koffie. Het lijkt gek, maar is veel lekkerder dan gewone tiramisu!
Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min

Ingrediënten

 • 4 eidooiers
 • 100 gr suiker
 • 4 eetlepels donker bier liefst circa 12% alcohol
 • 400 gr mascarpone
 • 250 ml slagroom geklopt
 • 200 ml donker bier liefst circa 12% alcohol
 • 200 gr lange vingers
 • 25 gr donkere chocolade geraspt
 • cacaopoeder

Instructies

 • Doe de eidooiers samen met de suiker en de vier eetlepels bier in een hittebestendige kom. Klop de dooiers, bier en suiker tot een glad geheel.
 • Verhit een pan met een laag water en zet de kom met het eimengsel op de pan (au bain-marie) en verhit het mengsel op een laag vuur. Blijf constant roeren totdat je een mooi dik mengsel hebt.
 • Zet de schaal met sabayon in een bak met koud water zodat het mengsel kan afkoelen. Blijf roeren.
 • Als de sabayon is afgekoeld kun je de mascarpone er doorheen roeren tot een glad mengsel. Sla de slagroom stijf en vouw het door het mascarponemengsel tot je een mooi egaal geheel hebt.
 • Doe het bier in een schaaltje dat breed genoeg is om de lange vingers in te dopen. Neem een schaal met opstaande rand waarin je de birramisu kunt opbouwen. Start met een laag lange vingers die je heel kort doopt in het donkere bier. Bedek de laag lange vingers met een laag mascarpone. Rasp wat donkere chocola over de mascarpone. Leg nog een laag aan met lange vingers en wederom schep je een laag mascarpone erover en top je de laag af met wat geraspte chocolade.
 • Als je een grote schaal hebt gebruikt kan het zijn dat je nu door je lange vingers en mascarpone heen bent. Zo ja, bestrooi de birramisu met wat cacaopoeder. Heb je nog koekjes en mascarpone over? Maak dan nog een laag en top dan af met cacaopoeder en wat geraspte chocolade.
 • Laat de birramisu minstens een uur (liever langer) opstijven in de koelkast voordat je hem serveert. Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: Dessert
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bier, dessert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close