Was de courgette en snijd de uiteinden eraf. Rasp de courgette grof en doe deze in een vergiet.
Voeg een beetje zout toe en laat de courgette 30 minuten uitlekken, zodat het overtollige vocht eruit trekt.
Knijp na het uitlekken de courgette goed uit met je handen of een schone theedoek, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.
Doe de courgette in een keukenmachine of blender, samen met de pijnboompitten en de basilicumblaadjes (die je eventueel met een droge doek hebt schoongeveegd).
Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, Pecorino en de helft van de olijfolie toe. Mix kort tot een grove massa.
Voeg de rest van de olijfolie toe en mix tot een gladde, romige pesto. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pesto de droog is. Tip: je kunt voor een extra zomerse smaak wat citroenrasp op citroensap toevoegen.
Schep de courgettepesto in een kom en gebruik direct, of bewaar afgedekt in de koelkast.