De ingrediënten van de klassieke versie van pesto uit Genua is bij de meesten wel bekend: basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Hoewel de pesto alla genovese zeer geliefd is, bestaan er ook talloze varianten op pesto die gebruikmaken van seizoensgroenten, lokale ingrediënten of specifieke smaken. We geven je vandaag het recept voor een heerlijke courgette pesto die je voor van alles kunt gebruiken.

Variaties op pesto
In Toscane wordt bijvoorbeeld pesto gemaakt van cavolo nero (zwarte kool of palmkool). Deze stevige, donkergroene bladeren geven een krachtige, aardse smaak aan de saus. Een ideale winterse variant die heerlijk smaakt over een kom warme pasta of op geroosterd brood. Of wat dacht je van de rode pesto alla Trapanese met tomaten en amandelen.
Courgette pesto: licht, fris en veelzijdig
Ook in de zomer zijn er volop mogelijkheden om te variëren. Het recept voor courgettepesto (zucchini pesto) hieronder is een lichtere versie die perfect past bij warme dagen. Door zucchini te combineren met parmezaanse kaas en pecorino ontstaat een frisse en romige pesto. Deze variant is niet alleen smaakvol, maar ook een slimme manier om courgette te verwerken wanneer je tuin of groentetas overloopt.

Wat kun je maken met courgette pesto?
Pesto is ontzettend veelzijdig in de keuken. Gebruik het als pastasaus – bijvoorbeeld in een pasta met kip en pesto, of kies voor een vegetarische pasta met pesto-roomsaus en zongedroogde tomaten. Ook in soepen doet pesto van courgette het verrassend goed: roer een lepel door een romige courgettesoep voor extra diepgang en een frisse twist.
Recept: zelf courgettepesto maken
Bekijk hieronder het recept voor een heerlijke zucchini pesto – fris, gezond en in een handomdraai klaar! Deze pesto is ook heerlijk over gewone gekookte past of gevulde pasta (met bijvoorbeeld ricotta) als je een snelle en gezonde maaltijd wilt.
Tip: Je kunt courgette pesto 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast. Wist je dat je deze pesto ook goed kunt invriezen? Dan is de pesto zeker 2 à 3 maanden te bewaren.
Courgette pesto: een frisse zomerse variatie
Benodigdheden
- Mini-hakmolen Of keukenmachine
Ingrediënten
- 1 courgette klein
- 100 ml olijfolie extra vierge
- 3 gram zout
- 30 gram pijnboompitten
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram Pecorino
- 15 gram verse basilicum
- geraspte citroen en/of beetje citroensap optioneel
Instructies
- Was de courgette en snijd de uiteinden eraf. Rasp de courgette grof en doe deze in een vergiet.
- Voeg een beetje zout toe en laat de courgette 30 minuten uitlekken, zodat het overtollige vocht eruit trekt.
- Knijp na het uitlekken de courgette goed uit met je handen of een schone theedoek, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.
- Doe de courgette in een keukenmachine of blender, samen met de pijnboompitten en de basilicumblaadjes (die je eventueel met een droge doek hebt schoongeveegd).
- Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, Pecorino en de helft van de olijfolie toe. Mix kort tot een grove massa.
- Voeg de rest van de olijfolie toe en mix tot een gladde, romige pesto. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pesto de droog is. Tip: je kunt voor een extra zomerse smaak wat citroenrasp op citroensap toevoegen.
- Schep de courgettepesto in een kom en gebruik direct, of bewaar afgedekt in de koelkast.