Pasta met gekaramelliseerde witte uien en knapperig broodkruim
Deze eenvoudige maar smaakvolle pasta combineert zoete gekaramelliseerde witte uien met knapperig kbroodkruim. Een verrassende vegetarische maaltijd. Perfect comfort food met hele eenvoudige ingrediënten!
2sneetjes oud broodbijv. zuurdesem of witbrood, verkruimeld
1elextra vierge olijfolievoor de broodkruim
zout en versgemalen zwarte peper
Parmezaanse kaasnaar smaak
verse peterselie of tijm voor garneringoptioneel
Instructies
Verhit in een ruime koekenpan 2 eetlepels olijfolie en de boter op middellaag vuur. Voeg de uien toe met een snuf zout en bak ze langzaam gedurende 20-25 minuten, af en toe roerend. Voeg na 10 minuten de suiker toe om het karamelliseren te bevorderen. Laat de uien zacht, diep goudbruin en zoet worden.
Verkruimel het oude brood, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Verhit ondertussen in een aparte pan 1 eetlepel olijfolie. Voeg het broodkruim toe en bak al roerend goudbruin en knapperig, ongeveer 5 minuten. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe en bak kort mee tot geurig. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
Breng tegen het einde van het karamelliseren een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente. Giet af, maar bewaar ongeveer 100 ml van het kookvocht.
Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met gekaramelliseerde uien. Schep goed om zodat de uien zich goed verdelen. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta. Bestrooi royaal met het knapperige broodkruim, geraspte Parmezaanse kaas en eventueel verse peterselie of tijm.