Soms zijn het juist de simpelste ingrediënten die de meeste indruk maken. Deze pasta met uien en knapperig broodkruim is daar het perfecte voorbeeld van. Zonder room, vlees of ingewikkelde sauzen – en toch boordevol smaak. Gekaramelliseerde witte uien vormen de hartige, zoete basis van dit vegetarische gerecht, terwijl gebakken broodkruim zorgt voor een verrassend krokant accent. Een ideale vegetarische pasta die het hele jaar door smaakt.

Welke uien gebruik je voor deze pasta?
Voor deze klassieke pasta met gekaramelliseerde uien zijn witte uien het meest geschikt. Ze zijn wat milder en zoeter dan gele uien, en ontwikkelen tijdens het langzaam bakken een rijke, diepe smaak zonder te overheersen. Door ze rustig in boter en olie te laten karamelliseren – zo’n 25 minuten – ontstaat een bijna jamachtige textuur. Deze uien zijn de basis van de saus en combineren prachtig met de pasta.
Broodkruim: het geheime wapen
Waar de uien zachtheid en zoetheid brengen, zorgt het krokante broodkruim voor contrast. Zelfgemaakt broodkruim – van een paar plakjes oud brood – is niet alleen duurzamer, maar ook veel smaakvoller dan verpakt paneermeel. Door het broodkruim in olijfolie met knoflook goudbruin te bakken, krijgt het een nootachtig, bijna ‘cheesy’ karakter. Strooi het vlak voor het serveren royaal over de pasta: het maakt elke hap net wat spannender. Voor het maken van broodkruim gebruik je het beste een keukenmachine of mini-hakmolen.

Of je het nu serveert als doordeweekse maaltijd of als eenvoudige impressie voor gasten, deze vegetarische pasta met uien en knapperig kruim is een blijvertje. Comfort food op z’n best!
Pasta met gekaramelliseerde witte uien en knapperig broodkruim
Benodigdheden
- Mini-hakmolen of keukenmachine
Ingrediënten
- 200 gram spaghetti of linguine
- 3 middelgrote witte uien in dunne ringen gesneden
- 2 el olijfolie
- 20 gram boter
- 1 tl suiker
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 2 sneetjes oud brood bijv. zuurdesem of witbrood, verkruimeld
- 1 el extra vierge olijfolie voor de broodkruim
- zout en versgemalen zwarte peper
- Parmezaanse kaas naar smaak
- verse peterselie of tijm voor garnering optioneel
Instructies
- Verhit in een ruime koekenpan 2 eetlepels olijfolie en de boter op middellaag vuur. Voeg de uien toe met een snuf zout en bak ze langzaam gedurende 20-25 minuten, af en toe roerend. Voeg na 10 minuten de suiker toe om het karamelliseren te bevorderen. Laat de uien zacht, diep goudbruin en zoet worden.
- Verkruimel het oude brood, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Verhit ondertussen in een aparte pan 1 eetlepel olijfolie. Voeg het broodkruim toe en bak al roerend goudbruin en knapperig, ongeveer 5 minuten. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe en bak kort mee tot geurig. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
- Breng tegen het einde van het karamelliseren een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente. Giet af, maar bewaar ongeveer 100 ml van het kookvocht.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met gekaramelliseerde uien. Schep goed om zodat de uien zich goed verdelen. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de pasta. Bestrooi royaal met het knapperige broodkruim, geraspte Parmezaanse kaas en eventueel verse peterselie of tijm.