Als er één drankje is waarbij je denkt aan zomer én Italië is het de Aperol spritz. Inmiddels is de Aperol spritz een vaste waarde op de meeste menukaarten op het terrass. Maar ken je de limoncello spritz ook al? Die vinden wij minstens zo lekker als de klassieke versie en maak je met limoncello in plaats van Aperol. De limoncello spritz is wat ons betreft de zomerse cocktail van het moment!
Wat is een limoncello spritz?
De limoncello spritz is een variant op de klassieke Aperol die we allemaal kennen. In plaats van de bitterheid van Aperol, krijg je hier de zoetheid van limoncello. Je maakt net als bij de klassieke spritz gebruik van de 3-2-1 regel: hierbij mix je 3 delen prosecco met 2 delen citroenlikeur en 1 deel bruiswater. Deze versie is dus wat minder bitter en wat zoeter dan de gewone spritz.

Gebruik een goede limoncello
Kies voor een limoncello die niet te zoet is, want een goede spritz draait om balans. Te veel suiker maakt het drankje namelijk zwaar en log. Ga bij voorkeur voor een limoncello gemaakt van echte Italiaanse citroenen, zoals die uit Sorrento of van de Amalfikust, voor een frisse en natuurlijke smaak. Het is ook belangrijk dat de limoncello ook ijskoud lekker blijft; hij moet dus spritzproof zijn – niet bitter of kunstmatig zodra je hem mengt met Prosecco en bruiswater. Wij adviseren je om een limoncello te gebruiken met minstens 30% alcohol. Dit bevriest namelijk niet in de vriezer.
Tip: maak een keer je eigen limoncello met dit recept voor een klassieke zelfgemaakte limoncello.
Zo maak je een limoncello spritz
Een spritz maken is heel makkelijk. In een groot wijnglas met ijs meng je 60 ml Limoncello, 90 ml Prosecco en 30 ml bruiswater. Roer voorzichtig en garneer met een schijfje citroen. Salute!
Limoncello spritz – de verrassende variant op de Aperol spritz
Ingrediënten
- 180 ml Prosecco gekoeld
- 120 ml Limoncello ijskoud
- 60 ml bruiswater bijv. Spa rood
- IJsblokjes
- 2 schijfjes citroen voor garnering
Instructies
- Vul twee grote wijnglazen royaal met ijsblokjes.
- Schenk in elk glas 60 ml Limoncello.
- Voeg in elk glas 90 ml Prosecco toe.
- Top elk glas af met 30 ml bruiswater en roer alles voorzichtig door.
- Garneer elk glas met een schijfje citroen.