Gnocchi alla Sorrentina is een gerecht waarvan we dachten dat we het al lang op foodhunting.nl hadden staan. Niet dus haha! Maar vanaf vandaag vind je hier het recept voor een echte Italiaanse klassieker. De basis is simpel: zachte gebakken gnocchi, een tomatensaus en romige buffelmozzarella.

Lekkere laagjes
Door de gnocchi eerst te koken en daarna kort te bakken, krijgen ze een lichte goudbruine korst die extra textuur toevoegt. Een belangrijk geheim van een geslaagde Sorrentina is de volgorde in de ovenschaal. Begin met een laag saus, gevolgd door de gnocchi en de helft van de mozzarella in stukken. Voeg nog een laag saus toe en eindig met de resterende mozzarella en wat geraspte Parmezaanse kaas. Onder de grill smelten de kazen en vormt zich een licht goudbruine, bubbelende bovenkant die iedereen doet watertanden.

Bijgerechten bij gnocchi alla Sorrentina
Serveer de gnocchi direct uit de oven, afgewerkt met een paar blaadjes verse basilicum. Het gerecht is perfect als hoofdmaaltijd, maar kan ook prima op tafel als onderdeel van een Italiaans diner met meerdere gangen. Combineer de gnocchi voor een volwaardige maaltijd met een eenvoudige groene salade of wat knapperig brood om de saus op te deppen.
Andere gnocchi recepten
Wij zijn dol op recepten met gnocchi. Als je tijd hebt is het heel leuk om zelf gnocchi te maken. Ook hebben we recepten voor gnocchi met kaassaus, gnocchi met truffelroomsaus en een heerlijke simpele gnocchi met salieboter.
Klassieke gnocchi alla Sorrentina
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gram gnocchi
- 1 gesnipperd uitje
- 400 ml passata
- 125 gram mozzarella buffelmozzarella is het lekkerste
- Peperoncino optioneel
- Verse basilicum een paar blaadjes
- Geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
- Olijfolie
- Zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C (grilstand).
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit het uitje glazig. Voeg de passata toe en breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje peperoncino. Laat de saus 5–10 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook ondertussen de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bak de gnocchi kort in een hete koekenpan met een klein beetje olie of boter tot ze licht goudbruin zijn.
- Schep een laagje saus in een ovenschaal. Verdeel de gnocchi erover en strooi de helft van de mozzarella in stukken erover.
- Giet de resterende saus over de gnocchi en verdeel de overige mozzarella over de schaal en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas (naar smaak).
- Zet de schaal 10–15 minuten onder de grill tot de kaas bubbelt en licht goudbruin is.
- Haal uit de oven en garneer met verse basilicumblaadjes. Serveer direct. Buon appetito!