Soms hebben we geen zin om uitgebreid te koken, maar willen we even wat gezonds eten. Een frittata met spinazie is op zo’n moment ideaal om te maken. Het is namelijk snel klaar en je kunt er makkelijk groenten en kruiden in verwerken die je nog in huis hebt. Wij maken deze Italiaanse frittata het liefste met spinazie, aangevuld met ricotta en wat lekkere groene kruiden.
Luchtige frittata met spinazie
Door de frittata met spinazie rustig te bakken en af te werken onder de grill, krijg je een mooie structuur: luchtig, stevig genoeg om in punten te snijden en met een licht gekarameliseerde bovenkant. Zelf bakken wij frittata in een koekenpan met een vuurvaste steel, want dan kan het geheel zo even in de oven onder de gril.

Frittata warm of koud eten
Het fijne van dit gerecht is dat het zowel warm als koud uitstekend smaakt. Daardoor is het net zo geschikt voor een snelle avondmaaltijd als voor de lunch van de volgende dag. Serveer het met een simpele groene salade of een stuk brood, en je hebt een complete maaltijd zonder gedoe. We serveren stukjes van deze frittata ook wel een als onderdeel van een Italiaanse borrelplank. Heb je zin in een wat meer herfstige frittata? Kijk dan eens bij het recept voor een vegetarische frittata met pompoen!
Frittata met spinazie, ricotta en kruiden
Benodigdheden
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 grote eieren
- 200 g spinazie
- 125 g ricotta
- 1 handje verse peterselie fijngehakt
- 1 takje salieblaadjes fijngehakt
- 1 witte ui gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook fijngehakt
- Olijfolie of boter om te bakken
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Was en hak de peterselie en salie fijn. Snipper de ui en hak de knoflook.
- Verhit een scheutje olijfolie of een klontje boter in een koekenpan. Fruit de ui glazig en voeg daarna de knoflook toe.
- Doe de spinazie in de pan en roerbak tot deze geslonken is. Laat overtollig vocht verdampen.
- Klop de eieren los in een kom. Meng de ricotta erdoor, samen met de peterselie, salie, zout en peper.
- Voeg de groenten uit de pan toe aan het eimengsel en giet alles terug in de pan. Bak op laag vuur tot de frittata bijna gaar is.
- Draai de frittata voorzichtig om (met behulp van een bord) en bak de andere kant nog kort, of zet de pan een paar minuten onder de grill voor een goudbruine bovenkant.