Lekker vet – het nieuwe basisboek over olijfolie

1.2K

Deze week was ik aanwezig bij de boekpresentatie van Lekker Vet. Het eerste boek voor het brede publiek op het gebied van olijfolie. Het is toch niet te geloven dat hier nog nooit eerder een goed boek over is gepubliceerd. Dat dacht ook olijfoliekenner Gregor Christiaans, een van de slechts vier (!) Nederlandse gecertificeerde olijfolieproevers, en ging er daarom mee aan de slag. Na drie jaar en een crowdfundingsactie verder was het eindelijk zover: het eerste standaardwerk over olijfolie is gereed.

Passie voor olijfolie

Vorig jaar ontmoette ik Gregor Christiaans bij een olijfolieproeverij. Tot dat moment had ik mij nooit verdiept in olijfolie, maar het leek me interessant om er wat meer van te weten. Tijdens de proeverij vertelde Gregor met ontzettend veel passie over olijfolie en de wereld daaromheen. Over de mooie soorten olijfolie, maar ook de misstanden. Ik kan zeker zeggen dat door deze ervaring mijn interesse in olijfolie was gewekt en dat ik nooit meer hetzelfde kijk naar dit vloeibare goud (lees ook mijn eerdere blog).

Naast zijn eigen importbedrijf voor olijfolie Olijfbedrijf geeft Gregor ook workshops en proeverijen (waar ik er dus een van volgde).

Lekker vet

Eindelijk is er dus het boek over olijfolie. Een erg mooi vormgegeven boek met schitterende foto’s en interessante wetenswaardigheden over (de wereld van de) olijfolie. Hoe wordt olijfolie gemaakt, wat zeggen de kwaliteitsgradaties, hoe proef je olijfolie, waarom wordt er mee gesjoemeld etc. etc.

Juist doordat het boek er zo prettig uitziet en de teksten niet al te lang zijn, leest het erg prettig. Bij het lezen merk je hetzelfde aanstekelijke enthousiasme van Gregor over olijfolie als tijdens de proeverij. Het is een boek dat je er daarom steeds even bij kunt pakken en daarna weer weg kunt leggen. Je hoeft er dus niet in een keer door heen te ploegen.

Koken met olijfolie

Hoewel Lekker Vet nadrukkelijk geen kookboek is, eindigt het boek met een in mijn ogen een zeer interessant gedeelte: zes recepten met een nadrukkelijke rol voor olijfolie. Voor mij als kookliefhebber is juist het olijfolie & food pairing een terrein dat wat mij betreft verder ontdekt mag gaan worden. Dus: welke olijfolie kun je het beste gebruiken bij bepaalde gerechten. Wellicht dus een mooi uitgangspunt voor een vervolg op dit boek.

Als je van koken houdt en meer over olijfolie wil weten is Lekker Vet – alles over olijfolie zeker een aanrader!

Bestellen

Lekker Vet – alles over olijfolie – €22,50
Gregor Christiaans
ISBN 978-90-903002-4-5

Bekijk en bestel het boek hier

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close