Vegetarische boerenkoolstamppot met Italiaanse twist

3.1K

We eten normaal gesproken weinig vlees, want Leonie eet al een aantal jaar vegetarisch. Zelf neem ik af en toe wel een stukje vlees, maar op de meeste avonden staat er een vleesloze maaltijd op tafel. Gelukkig zijn er zeer veel vegetarische gerechten in de Italiaanse keuken, dus dat is helemaal geen straf. Af en toe combineren we ook de Italiaanse keuken met de Nederlandse. We geven je daarom het recept van vegetarische boerenkoolstamppot met Italiaanse twist.

Seizoensgebonden ingrediënten

De Italiaanse keuken biedt een schat aan gerechten die van nature al helemaal vegetarisch zijn, zonder concessies te doen aan smaak. Het draait in Italië namelijk om seizoensgebonden ingrediënten en eenvoudige bereidingen, waardoor groenten, peulvruchten en granen vaak centraal staan in de gerechten. Ook is de traditionele Italiaanse keuken vaak ontstaan als cucina povera, oftewel de keuken voor arme mensen. Vlees was dus vaak gewoon te duur om mee te koken en daardoor ligt de nadruk vaak op de groente, tomaten en graanproducten.

Vegetarische Italiaanse gerechten

Het bijzondere aan de Italiaanse vegetarische keuken is dat het geen aanpassing voelt, maar een viering van wat de natuur te bieden heeft. Het is eten dat niet alleen voedt, maar ook een verbinding legt met de streek en het seizoen. Of je nu een volledig vegetarisch dieet volgt of gewoon minder vlees wilt eten, de Italiaanse keuken biedt eindeloze inspiratie.

Vegetarische boerenkoolstamppot
Wist je dat ook vegetarische boerenkoolstamppot erg lekker kan zijn?!

Vegetarische bloemkoolstamppot met Italiaanse twist

Vegetarisch koken vergroot bij ons sowieso de creativiteit en we zijn daarom steeds op zoek naar nieuwe gerechten of we bedenken nieuwe combinaties, zoals deze vegetarische boerenkoolstamppot met een Italiaanse twist.

Vegetarische boerenkoolstamppot

Vegetarische boerenkool stamppot met een Italiaanse twist

Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische boerenkoolstamppot met Italiaanse twist.
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gram aardappels
  • 150 gram boerenkool gesneden
  • 5 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • halve rode peper, gehakt
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • rasp van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • scheut melk
  • olijfolie (extra vergine)
  • beetje goed zeezout (bijv. Maldon)
  • versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Schil de aardappels en doe deze met een laag water en wat zout in een grote pan. Leg bovenop de aardappels de boerenkool. Kook de aardappels tot deze gaar zijn. De boerenkool is dan als het goed is ook klaar.
  • Doe de olijfolie in een klein pannetje en voeg daaraan de knoflook, rode peper en de kappertjes toe. Laat dit langzaam op een laag pitje op temperatuur komen. Let op dat dit niet te hard gaat. De smaken kunnen zo langzaam in de olie trekken. Voeg na een paar minuten de citroenrasp toe en zet het vuur uit. Laat de olie iets afkoelen en giet de citroensap erbij. Roer dit goed door zodat het een mooi mengsel wordt.
  • Stamp de aardappels met de boerenkool fijn tot een stamppot en voeg het oliemengel door en meng goed. Voeg vervolgens een scheut melk toe en roer dit goed door totdat je een mooie smeuïge stamppot hebt. Kijk even hoeveel melk je moet toevoegen, dit verschilt per type aardappels namelijk.
  • Schep de stamppot op de borden en giet er een scheut goede olijfolie overheen en strooi er wat lekker grof zeezout overheen. Om het helemaal af te maken strooi je er ook nog wat fijngehakte rode peper over.
Trefwoorden makkelijk, vegetarisch
We zijn benieuwd naar het resultaat!Deel je foto met ons via Instagram via @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia!
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close