10 redenen om géén tweede huis in Italië te kopen (en waarom we het toch gaan doen)

3.6K

Onze Italiaanse droom: een huis kopen in Italië, deel 1

Zolang wij elkaar al kennen hebben we een grote droom: een tweede huis in Italië. We komen al ruim 15 jaar meerdere keren per jaar in Italië en deze wens is alleen maar sterker geworden. Je hoeft echt niet met pensioen te zijn voor een huis in het buitenland. Inmiddels zijn we daarom serieus bezig om deze droom te realiseren. We delen graag onze plannen en ervaringen met jullie (hopelijk in een lange reeks artikelen), want we zijn zeker niet de enige Nederlanders die dromen van een vakantiehuis in het buitenland. Waar begin je en hoe gaat zoiets in z’n werk? Deze eerste keer: waarom zou je in hemelsnaam een tweede huis in Italië willen?

10 redenen om géén huis in Italië te kopen

Dromen over een huisje in Italië is heerlijk en dat doen wij ook al jaren. Toch is het goed om uitgebreid de tijd te nemen en te bedenken waarom je het echt zou willen. Wij hebben de afgelopen jaren namelijk veel (goede en minder goede) redenen gehoord om het niet te doen, zeker toen onze plannen steeds serieuzer werden. Gelukkig maar, want deze kritische opmerkingen hebben ons enorm geholpen met het concreter maken van onze plannen en wat wij belangrijk (en minder belangrijk) vinden. In dit eerste deel van onze blog daarom de tien redenen waarom je géén tweede huis in Italië zou moeten kopen (en hoe wij daar zelf tegenover staan).

1. Je moet er iedere vakantie naar toe…

Voor ons wordt het tweede huis niet alleen een vakantiehuis. Door corona hebben wij gemerkt dat we ook prima op afstand kunnen werken. Dit geeft ons de ruimte om voor langere periode en ook buiten de vakanties om in Italië te verblijven. En ach, we gaan elk jaar al minstens twee keer naar Italië voor een vakantie.

2. Je kunt beter vrienden hebben met een huis in Italië, want je bent alleen maar aan het werk…

Ja het zal anders zijn dan een ‘normale’ vakantie, maar waarom is dat erg? Wij zijn geen types die alleen maar stil willen zitten. Zeker als we voor wat langere periodes in Italië kunnen verblijven willen we hier ook de tijd voor nemen om de plek langzaam naar onze hand te zetten. Daarnaast zijn er eventueel ook bureaus die je tegen betaling kunt inschakelen voor verhuur en dagelijks (spoed)onderhoud als je er zelf niet bent.

3. Voor het geld dat je een huis koopt kun je jarenlang luxueus op vakantie…

Ja dat is zo, maar ons huis is voor ons echter niet zozeer een vakantiehuis. Het is voor ons een aanvulling op ons leven in Nederland en hopelijk wordt het een tweede thuis.

4. De bureaucratische rompslomp is verschrikkelijk…

Ja daar kijken we zeker niet naar uit, maar voor ons is het geen reden om het dan maar niet te doen. We gaan waarschijnlijk op zoek naar iemand met kennis van zaken die ons hierbij kan begeleiden.

5. Je wordt vast opgelicht als buitenlander als je daar een huis koopt…

Een huis kopen is altijd spannend en een enorme uitgave. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. We gaan daarom echt niet zonder goede hulp een huis kopen (maar dat doe je in Nederland ook niet).

6. De opwarming van de aarde: het is daar veel te heet in de zomer…

Ja dat is zeker zorgwekkend. Bij de zoektocht naar een huis is dat zeker een aspect om rekening mee te houden. Wij gaan daarom zeker niet al te zuidelijk in Italië op zoek naar een woning. Ligging t.o.v. van de zee of bergen is zeker iets waar we ook rekening mee zullen houden. En grote kans dat we de zomers lekker in Nederland doorbrengen en daarbuiten naar Italië gaan (doen we nu ook al eigenlijk altijd met onze vakanties).

7. Dat kunnen jullie toch helemaal niet betalen…

Een hypotheek afsluiten in Italië is heel ingewikkeld, maar als je in Nederland al een hypotheek hebt en wat overwaarde op je huis is er waarschijnlijk veel mogelijk. We hebben daarom gewoon een keer een vrijblijvend gesprek gepland met een hypotheek adviseur / financieel adviseur. We hebben samen bekeken wat voor ons mogelijk was en we waren helemaal verbaasd wat we konden lenen!

8. En jullie ouders dan…

Dat is een belangrijk iets en natuurlijk houden we daar rekening mee in onze plannen. We gaan echter niet volledig in Italië wonen, dus we zullen ook veel in Nederland zijn. Zeker als het nodig is voor onze ouders.

9. Je kunt veel beter iets dichter bij huis zoeken, want Italië is wel erg ver weg…

Dat klopt als je op zoek gaat naar een huisje voor korte vakanties en de weekends, maar daar zijn wij zijn niet naar op zoek. Wij willen onze plek in Italië steeds voor wat langere tijd gebruiken, waardoor een lange autorit in verhouding staat tot het verblijf. Wel zoeken we een plek in de buurt van een vliegveld, voor het geval dat.

10. Een huis in Italië is een slechte investering die je nooit terugverdient…

Geen idee, maar daar doen we het ook niet voor. We willen een mooie plek vinden waar we nog jaren van kunnen genieten met onze familie en vrienden. En bovendien denken we er aan om het tweede huis een deel van het jaar te verhuren voor wat extra inkomsten.

Volgende keer: Hoe begin je de zoektocht naar een tweede huis in Italië?

We hebben in deze blog laten zien dat je goed moet nadenken waarom je een tweede huis in Italië zou willen. We verwachten niet dat de aankoop en de eerste tijd makkelijk zal worden, maar voor de echt mooie dingen in het leven moet je je meestal je best doen. Daarom nemen we je mee hoe wij zijn begonnen met de zoektocht naar een tweede huis in Italië.

Volgende bericht: Hoe begin je de zoektocht naar een tweede huis in Italië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close