Hoe begin je de zoektocht naar een tweede huis in Italië?

1.5K

Onze Italiaanse droom: een huis kopen in Italië, deel 2

Zolang wij elkaar al kennen hebben we een grote droom: een tweede huis kopen in Italië. We komen al ruim 15 jaar meerdere keren per jaar in Italië en deze wens is alleen maar sterker geworden. Je hoeft echt niet met pensioen te zijn voor een huis in het buitenland. Inmiddels zijn we daarom serieus bezig om deze droom te realiseren. We delen graag onze plannen en ervaringen met jullie (hopelijk in een lange reeks artikelen), want we zijn zeker niet de enige Nederlanders die dromen van een vakantiehuis in het buitenland. Waar begin je en hoe gaat zoiets in z’n werk? Deze eerste keer: waarom zou je in hemelsnaam een tweede huis in Italië willen?

Hoe begin je de zoektocht naar een tweede huis in Italië?

Veel mensen dromen van een vakantiehuis in het buitenland of zelfs om te emigreren. Vaak blijft het natuurlijk lekker bij dromen en is het niet erg dat het niet concreet wordt. Toch zijn er ook veel Nederlanders die de stap daadwerkelijk wel zetten en een huis in Italië, Spanje of Frankrijk kopen. Wij hebben besloten om dit ook te gaan doen. Maar waar begin je dan eigenlijk? In deze serie blogs nemen we je mee in onze zoektocht naar ons droomhuis in Italië!

Selecteer eerst een gebied waar je gaat zoeken

De allerbelangrijkste stap, eigenlijk voordat je andere stappen gaat zetten, is het bepalen waar je precies gaat zoeken. Je wilt natuurlijk geen tweede huis kopen op een plek die achteraf tegenvalt. Als jullie besluiten om een huisje ergens te gaan kopen heb je heel waarschijnlijk al een land in gedachten en wellicht zelfs een regio in gedachten. Waarschijnlijk omdat je er al vaak op vakantie bent geweest of omdat je vrienden/familie hebt die er ook een huis hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je het gebied waar je wilt zoeken duidelijk voor ogen hebt. Dat klinkt vast als een open deur, maar dat maakt de zoektocht echt een stuk concreter.

Zelf zijn we heel veel in Italië geweest in allerlei regio’s van noord tot zuid. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat Le Marche (De Marken in het Nederlands) voor ons de regio is waar we voor gaan. We zijn de afgelopen jaren verliefd geworden op de prachtige heuvels, met de bergen en zee binnen handbereik. Binnen deze regio hebben we inmiddels ook een paar gebieden gemarkeerd waar we willen gaan zoeken. Want zelfs binnen een regio kunnen de landschappen, leuke plaatsjes, de afstand tot de zee etc. flink verschillen. Wij zijn zelfs ook in Le Marche geweest in de herfst/winter. Ook goed om te weten of het je dan nog steeds aanspreekt, tenminste als je er ook buiten de zomervakantie heen wilt.

Inspiratie opdoen: rondneuzen op de Italiaanse Funda

Als je weet in welke gebied(en) je wilt kijken, dan begint het fijne rondneuzen op de Italiaanse Funda. In Italië zijn de bekendste huizensites immobiliare.it en casa.it. Deze twee sites hebben allebei ook een handige app. In deze fase zou ik trouwens nog niet al te serieus kijken naar een huis dat je wilt kopen. Gebruik deze oriënterende zoektocht vooral om te kijken wat er zoal beschikbaar is, in welke staat en tegen welke prijzen.

Het rondkijken in het aanbod helpt ons namelijk enorm bij het bepalen wat we belangrijk vinden. Je ziet namelijk dingen die je graag wilt of juist helemaal niet (in ons geval zeker geen bouwval!). Ook geeft het een goed beeld aan wat voor huizenprijzen je moet denken. We kwamen er bijvoorbeeld voor onszelf achter dat wij (onder andere) de volgende zaken belangrijk vinden en die we dus mooi op onze wensenlijst zetten:

  • Gelegen de heuvels, maar gunstig gelegen t.o.v. bergen en zee
  • Vrij uitzicht over de heuvels
  • Een leuk plaatsje binnen enkele kilometers
  • Voorzieningen in de buurt (o.a. supermarkt, bouwmarkt etc.)
  • Vliegveld max. 60 minuten rijden
  • Afmeting van het huis
  • Redelijke bouwkundige staat. We willen een huis waar we direct in kunnen, maar dat we wel kunnen opknappen (dus geen bouwval)
  • Ruimte voor een zwembad in de tuin in de toekomst (hoeft nu niet persé een zwembad te zijn)
  • Mogelijkheid voor het realiseren van een gastenverblijf
  • Een grote tuin, maar geen landbouwperceel
  • Met veranda, of mogelijkheid tot uitbreiden met veranda
  • Etc.

Aan de slag met een moodboard

Nu we druk zijn met bovenstaande, vinden wij het zelf leuk om aan de slag te graan met een groot vel papier waarop we onze wensen zetten. Je kunt hier van alles op plakken, zoals mooie huizen, maar ook andere zaken die je in/met/rond je nieuwe huis wilt realiseren. Mij lijkt het bijvoorbeeld fantastisch om een kleine wijngaard te hebben, zodat we heel kleinschalig onze eigen wijn zouden kunnen maken. En ik zou graag een buitenkeuken willen met pizza-oven. Of dat later gaat lukken zien we wel, maar voor nu is het lekker om te dromen.

Als wij onze moodboard klaar hebben zullen we deze uiteraard met jullie delen ter inspiratie.

En hoe dan verder?

Als wij duidelijk voor onszelf hebben wat we precies willen, gaan we pas echt kijken naar potentiële huizen in ons zoekgebied. We nemen jullie uiteraard mee in wat daarbij komt kijken.

Hebben jullie zelf ervaring met het zoeken naar een huis? Deel het met ons hieronder in de comments!

Volgende keer: 10 redenen om wél een huis in Italië te kopen

In de blog “10 redenen om géén tweede huis in Italië te kopen” hebben we laten zien dat er vele redenen zijn om geen tweede huis te kopen in Italië (en waarom wij het wel gaan doen). Natuurlijk willen we ook stilstaan bij alle redenen om het wel te doen. In de volgende blog gaan we daarom in op de tien belangrijkste redenen om wel een vakantiehuis in Italië te kopen!

Vorige bericht: 10 redenen om géén tweede huis in Italië te kopen (en waarom we het toch gaan doen)

Join the Conversation

  1. Idealista.it is ook een goede bron voor huizen en laat een lokale makelaar je rustig meerdere huizen tonen. Heel wat huizen komen helemaal niet voor op deze sites en soms zitten er echt pareltjes tussen. Het is wel aan te bevelen als je hier in Le Marche zoekt, dat je goed Italiaans spreekt, want de meeste makelaars hier kennen geen woord Engels (of neem iemand mee, die goed Italiaans spreekt). Als je zelf niet heel veel verstand van de Italiaanse wetgeving hebt, koop dan via een makelaar. Zij moeten ook uitzoeken of er bijvoorbeeld bepaalde verplichtingen rusten op een huis of dat er illegale bouwsels staan (veel voorkomend probleem dat voor de koop opgelost moet worden door de huidige eigenaar door een boete te betalen of het bouwsel af te breken). Een makelaar is hier een intermediair tussen de koper en verkoper. Zowel de koper als verkoper krijgen met dezelfde makelaar te maken. Echt goedkoop zijn ze niet, maar problemen achteraf met je woning hier kosten nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close