Saltimbocca alla Romana – Heerlijke romeinse kalfslapjes met ham en salie

17.2K

Inmiddels ben ik heel vaak in Rome geweest. We proberen ieder jaar wel een kort of langer bezoek te brengen aan een van onze favoriete steden. De eerste keer dat we samen naar Rome gingen herinner ik me nog goed. Alles was nog toen nog nieuw voor me en ook het Romeinse eten kende ik nauwelijks. Het was ook de eerste keer dat ik saltimbocca alla Romana at bij een klein typisch Romeins restaurantje. Een gerecht dat we zo nu en dan ook graag maken voor onze vrienden bij een gezellig etentje.

Saltimbocca: Spring in de mond

Saltimbocca betekent letterlijk ‘spring in de mond’ vanwege de volle en overheerlijke smaak van dit eenvoudige vleesgerecht. Een echte saltimbocca maak je met enkel een mooie dunne plak kalfsvlees, een plak goede prosciutto crudo (rauwe ham) en een blaadje verse salie. Je bakt het gerecht maar kort aan en je blust de pan vlak voor het einde af met een een scheut witte wijn. Dit levert een ontzettend smaakvolle jus op die een gouden combinatie vormt met het vlees. Je kunt bij het vlees bijvoorbeeld een heerlijke Siciliaanse caponata als bijgegecht serveren.

Saltimbocca alla Romana - Romeinse kalfslapjes
Saltimbocca alla Romana – Romeinse kalfslapjes

Naar de slager

Voordeel van saltimbocca alla Romana is dat je het vlees goed kunt voorbereiden en à la minute kunt bakken tijdens je diner. Dan staat het echt binnen vijf minuten op tafel. Voor dit gerecht is het wel belangrijk dat je echt kalfsvlees neemt vanwege de structuur. Je kunt het beste naar de slager gaan en vragen of deze voor jou een paar dunne plakken kalfsvlees afsnijdt.

5 van 1 stem

Saltimbocca alla Romana – Romeinse kalfslapjes

Saltimbocca betekent letterlijk ‘spring in de mond’ vanwege de volle en overheerlijke smaak van dit eenvoudige vleesgerecht. Een echte saltimbocca alla Romana maak je met enkel een mooie dunne plak kalfsvlees, een plak goede prosciutto crudo (rauwe ham) en een blaadje verse salie.
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten

Equipment

 • Houten prikkertjes

Ingrediënten

 • 2 kalfslapjes Circa 125 gram per stuk, dun gesneden
 • 25 gram bloem
 • 2 plakken Prosciutto crudo Rauwe ham, zoals Parmaham (prosciutto di Parma)
 • 2 grote salieblaadjes Of vier kleinere
 • 25 gram boter
 • 100 ml witte wijn
 • olijfolie (extra vergine)
 • peper en zout

Instructies

 • Sla de kalfslapjes met een vleeshamer of een ander zwaar object plat tussen twee laagjes huishoudfolie tot deze ongeveer een halve centimeter dik zijn.
 • Bestrooi de kalfslapjes aan twee kanten met bloem en l eg op ieder kalfslapje een plakje prosciutto en een salieblaadje. Ze de salie en prosciutto vast met een tandenstoker.
 • Verhit de boter met een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de saltimbocca eerst met de prosciutto naar boven tot deze goudbruin is. Draai de kalfslapjes om en bak kort aan deze zijde. Draai de kalfslapjes weer om.
 • Blus de pan af met de wijn zodat de aangekoekte restjes loskomen van de bodem. Doordat er bloem in de pan zit gaat de saus vanzelf binden. Je saltimbocca is klaar.
 • Haal de tandenstokers uit het vlees en serveer met een flinke lepel van de jus. Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: comfortfood, homemade, Lazio, vlees

Join the Conversation

 1. Michiel Saaijer says:

  Dit is bijna te makkelijk, binnen 12 minuten was het klaar. Smaken passen erg goed bij elkaar en de saus (waarvoor je eigenlijk niets hoeft te doen) maakt het geheel af.
  Enorme aanrader die ik eters zeker vaker ga voorschotelen.
  Groet,
  Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close