Als je mij vraagt wat ik de allerlekkerste pasta vind, dan denk ik dat de pasta carbonara is. Ok, het is misschien niet de aller gezondste pasta, maar ik vind een spaghetti carbonara echt comfort food. Op zich is het maken van een pasta carbonara helemaal niet moeilijk, maar de kunst is wel om de saus de juiste dikte te maken. Bij de perfecte carbonara is de saus namelijk dik, maar niet gestold als roerei. Het blijft dan prachtig aan de pasta plakken. Iets om dus te proberen!
Pasta carbonara komt uit Rome
Pasta carbonara heeft zijn oorsprong in Rome. Hoewel de exacte oorsprong van pasta carbonara enigszins betwist wordt, wordt over het algemeen aangenomen dat het gerecht ontstond in de jaren 1940 of 1950. Waarschijnlijk is de spaghetti carbonara geïnspireerd op een traditioneel Romeins gerecht genaamd “cacio e ova” (kaas en eieren). Dit gerecht bestond uit gekookte pasta met pecorino kaas en gemengde eieren. Uit Rome komen trouwens meer klassieke pastarecepten, zoals de spaghetti cacio e pepe (met pecorino kaas en peper) en de pittige pasta Arrabbiata met tomaten en chilipeper.
Wat is guanciale?
Een klassieke spaghetti carbonara maak je met guanciale. Dat is spek gemaakt van de wang van het varken, oftewel wangspek. Dit is een heel smaakvol soort spek, omdat de wangspier van een varken natuurlijk veel heeft bewogen. In Nederland kennen we guanciale echter niet, dus het kan lastig zijn om guanciale te vinden. Als je geluk hebt bij de Italiaanse winkel of online. Als het niet lukt om het te vinden, kun je natuurlijk ook een ander soort spek gebruiken, zoals pancetta of gewone spekblokjes.
Welke kaas gebruiken voor carbonara?
Het traditionele recept voor pasta carbonara gebruikt Pecorino Romano kaas (een schapenkaas). Dit geeft de saus een kenmerkende smaak. Je kunt echter ook een combinatie van Pecorino Romano en Parmezaanse kaas gebruiken als je dat lekker vindt. Het is gebruikelijk om beide kazen te mengen, waarbij je bijvoorbeeld de ene helft Pecorino Romano en de andere helft Parmezaanse kaas gebruikt. Zelf doen wij dit meestal.
Dus als je de voorkeur geeft aan een mix van kazen, kun je de helft Pecorino Romano en de helft Parmezaanse kaas gebruiken. Voeg beide kazen toe aan het eiermengsel en meng ze goed voordat je ze aan de pasta toevoegt. Op die manier krijg je een heerlijke pasta carbonara met een subtiele smaak van beide kazen.
Lekker voor bij de pasta carbonara
Een pasta carbonara bevat geen groenten. Zelf vinden wij het altijd wel lekker om er iets groens bij te serveren. Misschien vindt je het lekker om er een spinaziesalade met geroosterde tomaten of een salade Caprese bij te serveren.
Zelf je pasta maken!
Als wij pasta eten kopen we normaal gesproken gedroogde pasta. Maar het is ook heerlijk om je eigen pasta te maken. En ook helemaal niet zo moeilijk met een pastamachine. Benieuwd naar zelf pasta maken? Lees dan ook eens ons artikel: Pastamachine kopen? Tips voor de aanschaf van de beste pastamachine.
Pasta carbonara – het klassieke recept
Ingrediënten
Ingrediënten
- 200 gram spaghetti
- 100 gram guanciale Italiaans gezouten varkenswangspek of pancetta, in blokjes gesneden
- 2 eieren
- 50 gram Pecorino Romano kaas geraspt (je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken of half om half)
- Versgemalen zwarte peper
- Zout naar smaak
Instructies
Bereidingswijze
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook deze volgens de instructies op de verpakking al dente.
- Terwijl de pasta kookt, verhit je een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de guanciale of pancetta toe en bak deze tot het spek knapperig en goudbruin is.
- In een kom klop je de eieren los. Voeg de geraspte Pecorino Romano (of Parmezaanse) kaas toe en meng goed. Breng op smaak met een flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper.
- Wanneer de pasta al dente is, giet je deze af en bewaar je een kopje van het kookwater.
- Voeg de gekookte spaghetti toe aan de koekenpan met het gebakken spek. Meng goed, zodat de pasta bedekt is met het spekvet.
- Haal de pan van het vuur en voeg het eiermengsel toe aan de pasta. Roer snel en grondig, zodat de eieren gelijkmatig verdelen en de pasta omhullen. Het residu van de warmte van de pan zal de eieren gaar maken, maar zorg ervoor dat je snel werkt om te voorkomen dat de eieren stollen.
- Als de saus te dik is, kun je wat van het bewaarde kookwater toevoegen om het geheel smeuïger te maken. Blijf roeren tot de saus de gewenste consistentie heeft.
- Proef de pasta carbonara en voeg indien nodig zout en peper toe naar smaak.
- Serveer de pasta carbonara direct en garneer met extra geraspte kaas en zwarte peper. Geniet ervan!