Melanzane alla Parmigiana uit Sicilië

81.1K

In onze biologische groentetas zaten afgelopen week drie aubergines. Daar kun je allerlei lekkere dingen mee maken. Met name in de Midden-Oosterse keuken weten ze er bijvoorbeeld wel raad mee. Je kunt er bijvoorbeeld baba ganoush, gegrilde auberginepuree met o.a. tahin, mee maken. Of heerlijke gegrilde aubergines met granaatappel en karnemelksaus van Yotam Ottolenghi. Maar wist je dat ook in het zuiden van Italië veel met aubergine wordt gekookt? Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het Siciliaanse melanzane alla Parmagiana.

Melanzane alla Parmigiana: typisch Siciliaans

Een paar jaar geleden was ik op vakantie op Sicilië. Het is een bijzonder eiland omdat de cultuur, architectuur en keuken echt anders zijn dan in de rest van Italië. Dit komt met name omdat het eiland vanwege haar strategische ligging de afgelopen honderden jaren door verschillende volkeren is gekoloniseerd.

Kolonisten uit Noord-Afrika, Griekenland, de Arabische wereld en door de Noormannen drukten allemaal hun stempel op het eiland en dus ook op de lokale keuken. Melanzane alla Parmigiana is een daarmee een typisch Siciliaans gerecht dat je in andere regio’s in Italië niet zo snel tegen zult komen. In ieder geval: de beste melanzane eet je op Sicilië.

Geduld is een schone zaak

Helaas kun je niet altijd naar Sicilië voor een lekkere melanzane, dus maak ik dit gerecht af en toe zelf als ik de tijd heb. Het is namelijk best wel een bewerkelijk gerecht, maar een die de inspanning meer dan waard.

Je moet de aubergine namelijk eerst in dunne plakken snijden en deze met zout bestrooien en minimaal een uur laten staan om vocht uit de aubergines te trekken. De plakken aubergines moet je daarna eerst bakken of grillen voordat je ze kunt gebruiken.

Ik vind dit een leuk klusje, maar wel op een moment dat je wat tijd hebt.

Parmigiana alla melanzane - bord
Parmigiana alla melanzane – bord

Melanzane maken

Melanzane is eigenlijk verder heel makkelijk te maken en je bouwt het op als een soort lasagne waarbij de aubergine de lasagnebladen zijn. Het gerecht is heel goed voor te bereiden als je eters krijgt. In dat geval pas je gewoon de hoeveelheden ingrediënten aan in onderstaand recept. Neem dan natuurlijk ook een wat grotere ovenschaal.

Melanzane alla Parmigiana van te voren maken

Melanzane alla Parmigiana maken is best even een klusje, maar het mooie is dat je het gerecht goed van tevoren kunt maken en bakken en daarna (eventueel in porties) invriezen. Zo heb je op drukke (week)avonden makkelijk een heerlijk gerecht op tafel.

Je kunt je melanzane (of bijv. lasagne) na het afkoelen direct invriezen in dezelfde schaal. Op de dag dat je het nodig hebt kun je de parmigiana weer makkelijk ontdooien en opwarmen in dezelfde schaal.

Zelf zijn wij grote liefhebber van deze set van 3 glazen ovenschalen van Pyrex, omdat er hele handige afsluitdeksels bij zitten en je drie verschillende maten schalen hebt. Geen gerommel dus met huishoudfolie in de koelkast en de vriezer. 🙂

Andere lekkere gerechten met melanzane (aubergine)

Wij houden erg van aubergine, dus we hebben alvast nog wat inspiratie voor je voor een paar lekkere recepten met aubergine. Bekijk eens deze aubergine met mozzarella en tomaten uit de oven of deze heerlijke knapperige gefrituurde aubergineballetjes. Een andere topper is onze gevulde aubergine met een knapperig korstje uit de oven.

Parmigiana alla melanzane

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana is een typisch Siciliaans gerecht dat je in andere regio’s van Italië niet zo snel tegen zult komen. De beste melanzane eet je natuurlijk op Sicilië, maar met dit recept voor Melanzane alla Parmigiana haal je Sicilië een stukje dichterbij!
4.72 van 49 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Equipment

Ingrediënten
  

  • 3 stuks aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 tenen Knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 bollen mozzarella Je kunt het beste buffelmozzarella nemen
  • 1 hand verse basilicum in stukjes gescheurd
  • olijfolie (extra vergine)
  • Parmezaamse kaas geraspt
  • Peper en zout Naar smaak

Instructies
 

  • Snij de aubergine in lengte in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Ik gebruik hier zelf altijd een mandoline voor, zodat je heel mooie dunne plakken krijgt.
  • Leg de aubergineplakken in laagjes in een kom of vergiet en strooi tussen iedere laag een wat zeezout (wees niet te zuinig met het zout. Je wast het er later toch van af). Laat de aubergine minimaal een uur staan, zodat het vocht er uit kan trekken.
  • Maak de tomatensaus door de knoflook te persen en deze kort in wat olijfolie te bakken. Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en doe de oregano erbij. Roer goed en laat langzaam pruttelen totdat de saus lekker dik is. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
  • Spoel de aubergineplakken goed af (anders wordt je gerecht te zout) en dep ze droog tussen twee theedoeken. Verwarm een grillpan en smeer de plakken met een kwastje in met wat olijfolie. Grill de aubergines aan beide zijdes totdat ze mooie bruine strepen hebben.
  • Snij de mozzarella in blokjes en scheur de basilicumblaadjes in iets kleinere stukjes.
  • Verwarm de oven op 175 graden. Nu ga je de parmigiana alla melanzane opbouwen. Begin met een dunne laag tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een laag aubergine. Schep wat tomatensaus op de aubergine en spreid dit dun uit. Verdeel hiervoer wat mozzarellablokjes en basilicum. Dek vervolgens af met een laag aubergine en herhaal hetzelfde liedje totdat de ingrediënte op zijn en de ingrediënten op zijn. Dek af met een laag aubergine en wat tomatensaus. Rasp nu naar smaak wat Parmezaanse kaas over de ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord groente, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Cissy Johann says:

    5 sterren
    Inderdaad Sicilie in huis gehaald. Heerlijk gegeten, fijn dat je dit recept gedeeld hebt!

  2. 5 sterren
    Echt zalig, de aubergine 4,5 uur laten drogen en thuis waren ze er direct fan van

  3. 5 sterren
    Heerlijk, dit recept komt iedere keer weer op tafel, zo heerlijk ,maakt het iedere keer met plezier, en heb nog meer lol in als iedere keer de schaal weer leeg is dus dat zegt over dit recept, smaakvol en vol passie bereid

  4. Hi, ik heb dit recept geprobeerd maar ik denk dat er echt een fout in zit. Ik sneed de aubergine dun met een mandoline, bestrooide het rijkelijk met zout en liet het een uur inwerken om het daarna af te spoelen . Toen bleek dat de zoute smaak er nooit meer af te spoelen was en de aubergine bremzout bleef. Heb het hele handeltje weggekieperd na het grillen. Bij dikke plakken (is mijn ervaring) kam je zout afspelen maar bin dunne plakken niet, dan trekt het zout door alles heen.. Suggestie: plakken kort blancheren in licht gezout water. Haalt ook de bitterheid weg.

    1. Heb je elk plakje wel apart afgespoeld? Ik vond echt niet te zout.

    2. Jolyna says:

      Ik ben het met je eens dat de aubergine echt enorm zout blijft ook na het afspoelen. Ik denk dat ik de volgende keer wat dikkere plakken snijd en misschien wat minder zout gebruik. Verder was het wel erg lekker. Wij gebruiken nooit veel zout in het eten, misschien dat het daar door komt.

  5. 5 sterren
    Erg lekker. Had het 1 dag eerder gemaakt en de volgende dag pas in de oven gezet.

  6. 5 sterren
    Super gerecht! Ik voeg zelf Soffritto toe als basis voor de saus. Kost een hoop tijd maar is zo lekker.

  7. Marijke says:

    5 sterren
    Dit is ZÓÓÓÓÓ lekker!

4.72 from 49 votes (43 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close